Sectorul HoReCa, în șantier: Din 200 de proiecte lansate, doar aproximativ 30 sunt chiar în construcție/ Crește numărul de turiști, dar hotelierii luptă acum cu inflația și lipsa de personal

Nordis Brasov 2 Sursa foto: nordis

Aproape 200 de unități de cazare sunt în lucru la nivel național, în această perioadă, dar numărul lor este în scădere și peste jumătate sunt doar la nivel de autorizare, arată datele companiei IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național, pe diferite sectoare de construcții. Turismul începe să se reactiveze, arată datele statistice, dar hotelierii au de suportat acum efectele inflației și de gestionat lipsa de personal în domeniu.

Conform datelor monitorizate prin platforma proprie Victa, în luna mai au fost identificate 199 unități de cazare la nivel național, marcând o scădere de 13,8% comparativ cu luna precedentă. Majoritatea unităților de cazare se mențin în stadii incipiente și în luna mai: două în intenție, cinci în curs de proiectare, 110 în autorizare și 24 înainte de execuție, arată datele publicate pe platforma proprie, Hotelinvest.ro. De asemenea, au fost identificate și 33 proiecte în construcție, 15 în amenajare și 12 finalizate.

Printre proiectele semnificative se numără un complex turistic și de agrement din Cluj, cu o investiție estimată la 47 de milioane lei. Un alt proiect reprezentativ este un ansamblu turistic – cu apartamente de vacanță, locuințe permanente colective și hotel din Constanța. Proiectul ocupă o suprafață de 14.000 mp și presupune o investiție estimată la 26 milioane lei. În județul Brașov, un proiect semnificativ e complexul cu hotel și apartamente al Nordis – o investiție estimată la 160 milioane lei, care ocupă o suprafață de 14.000 mp.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Investitorii din regiune, reticenți în ceea ce privește proiecte noi

Un studiu Deloitte Real Estate, publicat în această lună, arată, de altfel, că investitorii din regiune evită sectorul HoReCa, în această perioadă. Astfel, dezvoltatorii susțin că sectoarele rezidențial și industrial rămân cele mai competitive (33% fiecare), cu accent pe proiectele rezidențiale destinate închirierii, care devin tot mai atractive.  A crescut și interesul pentru retail. Pe de altă parte,  studiul mai arată că nu există apetit pentru investiții imobiliare în turism (hoteluri, alte unități de cazare sau facilități de relaxare) în perioada imediat următoare, iar interesul pentru zona de birouri este încă cu mult sub nivelul anterior pandemiei. Studiul a fost derulat în al doilea trimestru din acest an în România, Polonia, Cehia și Ungaria.

Statistică de piață: Încep să revină turiștii/  Salariile sunt încă mici

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele patru luni ale anului au crescut cu 33,8% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică la începutul acestei luni. Sosirile turiştilor străini au crescut la un procent de 13,5% din total. Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 54,2% în luna aprilie față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările cu 58,7%. În aceeași lună, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 188,7%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 136,9%.

Pe măsură ce activitatea își revine, jucătorii cu afaceri în domeniul hotelurilor și restaurantelor se plâng tot mai mult de lipsa de personal. Trebuie menționat însă că, la nivel național, domeniul HoReCa e unul care are încă salarii mici. Datele statistice arată că, în aprilie, câştigul salarial mediu net a fost 3967 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9746 lei), iar cele mai mici în sectorul de hoteluri şi restaurante (2120 lei).

Cum își revine piața? 

Activitatea se reia și pe piața din Cluj-Napoca, una puternic dependentă de turismul de afaceri și evenimente.

„Nu suntem încă la nivelul de dinaintea pandemiei, poate la anul. Dar, încet, lucrurile au început să se miște – avem deocamdată evenimente mai mici”, a menționat Simion Prunean, directorul Grand Hotel Italia, citat de Actualdecluj.ro.

De la un maxim de activitate în 2019, hotelul DoubleTree by Hilton Cluj-City Plaza, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața locală, a ajuns la o scădere a veniturilor cu 75% în 2020, ne spune Andreea Balaj, director general al unității care tocmai a marcat cinci ani de activitate.

Foto: DoubleTree by Hilton Cluj

Chiar dacă turismul și evenimentele încep să reapară în piață, hotelierii luptă acum cu inflația și lipsa de personal.

“În 2021 am reușit să marcăm 50% din veniturile din 2019, iar previziunile pentru 2022 ne situează undeva la 90% față de același reper, dar trebuie aici să ținem cont și de efectele inflației și ale creșterii de costuri în exploatare. Sperăm la un grad de ocupare anual către 65%”, spune Balaj, pentru Economedia.

Hotelul operează acum cu 70 de angajați și ar mai avea nevoie de încă zece. “Nivelul de salarizare în Cluj este distorsionat foarte mult de sectorul IT și de sectorul bugetar, ceea ce pune presiune suplimentare pe alte domenii de activitate. Ne uităm la mai multe opțiuni pentru a gestiona aceste provocări”, spune managerul. Aceasta menționează că brandul se implică în proiecte educative atât la nivel de parteneriat școală duală și stagii de pregătire pentru studenții Universităților clujene, cât și în proiecte de mentorat și literație la nivel școlar.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: