Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, oferă cele mai importante posturi economice celor mai mari țări din UE/ Franța, Italia și Spania vor deține portofolii influente în următoarea Comisie

ursula von der leyen, comisia europeana, bruxelles, consiliul european Sursa foto: European Council

Cele mai mari state membre ale UE vor deține cele mai importante funcții industriale și economice de la Bruxelles, în timp ce Comisia Europeană încearcă să redreseze competitivitatea slab dezvoltată a continentului, scriu Financial Times și Bloomberg.

Ursula von der Leyen, șefa germană a executivului UE, și-a prezentat marți noua echipă de comisari, afirmând că aceasta este „dedicată competitivității, digitalizării și decarbonizării” și „nu conservării vechiului, ci îmbrățișării noului”.

Ea a propus un portofoliu financiar și industrial cuprinzător pentru Franța în viitoarea sa Comisie Europeană, după o schimbare dramatică de ultim moment a nominalizărilor. Stéphane Séjourné, nominalizat de Franța, va supraveghea o strategie industrială cu „inovația și investițiile în centrul său”, a declarat ea.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Luni, Franța l-a desemnat pe ministrul de externe demisionar Stephane Sejourne drept candidatul său pentru înlocuirea șefului pieței interne a UE, Thierry Breton, care a criticat luni hotărârea lui von der Leyen într-o scrisoare de demisie formulată în termeni tranșanți.

Postul propus lui Sejourne – care i-ar permite să supravegheze comerțul, serviciile financiare și economia – pregătește Franța pentru un rol central în dezbaterea tot mai urgentă a UE cu privire la modul de creștere a competitivității sale. Blocul comunitar se află sub presiune pentru a răspunde provocărilor industriale din ce în ce mai mari din partea Chinei și a SUA, în timp ce analizează concluziile unui nou raport al fostului șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Teresa Ribera, ministrul spaniol al climei, a fost desemnată să supravegheze tranziția digitală și cea energetică, inclusiv portofoliul antitrust, în timp ce ministrul italian al afacerilor europene, Raffaele Fitto, are sarcina de a supraveghea politica de coeziune și dezvoltarea regională.

Cea mai mare provocare pentru Ribera va fi să se asigure că UE își menține politica ambițioasă în domeniul climei, după ce temerile legate de costurile Green Deal au declanșat proteste din partea agricultorilor și a industriei. În încercarea de a atenua îngrijorările, von der Leyen a promis deja un acord industrial curat care ar asigura competitivitatea întreprinderilor europene în timpul revizuirii ecologice masive.

Polonezul Piotr Serafin se va ocupa de gestionarea bugetului blocului comunitar, inclusiv de elaborarea următorului buget pentru perioada 2028-2034.

Comerțul va fi supravegheat de slovacul Maroš Šefčovič, aflat la al patrulea său mandat de cinci ani, a declarat von der Leyen, iar politicile climatice și creșterea curată vor fi gestionate de Wopke Hoekstra din Țările de Jos.

Henna Virkkunen din Finlanda, care a petrecut un deceniu în Parlamentul European, va avea un portofoliu care include suveranitatea tehnologică, securitatea și democrația.

Strategia de extindere a UE, care a devenit din ce în ce mai importantă în urma invaziei Rusiei în Ucraina, va fi condusă de Marta Kos, din Slovenia. Blocul comunitar a inițiat discuții cu Ucraina și Moldova, iar mai multe țări balcanice sunt, de asemenea, în discuții pentru aderare. Slovenia este un susținător puternic al admiterii lor.

Letonul Valdis Dombrovskis va supraveghea politica fiscală a UE și va încerca să reducă birocrația.

Portugheza Maria Luís Albuquerque va conduce eforturile de integrare a piețelor de capital fragmentate din Europa, care a devenit o prioritate absolută pentru a stopa ieșirile de capital către SUA și pentru a furniza mai mulți bani pentru investițiile din UE. „Există o urgență și o presiune uriașe pentru a realiza acest lucru”, a declarat von der Leyen.

Maria Luís Albuquerque a fost ministru de finanțe într-un guvern de coaliție de centru-dreapta între 2013 și 2015, când Portugalia a finalizat implementarea unui program de salvare oferit de UE și Fondul Monetar Internațional.

Comisarul pentru apărare, un nou post încredințat lituanianului Andrius Kubilius, va avea sarcina de a încerca să convingă guvernele naționale să pună în comun cheltuielile pentru programele de înarmare pentru a obține mai multe beneficii.

Andrius Kubilius, de două ori prim-ministru al Lituaniei, este propus pentru portofoliul apărării. Este un aliat convins al Ucrainei și este recunoscut ca expert în Rusia în Parlamentul European, unde activează din 2019. El a fost în special în favoarea utilizării tuturor activelor înghețate ale Rusiei – nu doar a profiturilor excepționale – pentru a ajuta Ucraina. De asemenea, a pledat pentru ca țările europene să aloce 0,25% din PIB-ul lor pentru ajutor militar pentru Ucraina.

Kubilius și-a condus, de asemenea, țara în timpul crizei financiare mondiale pe baza unui program de măsuri de austeritate dureroase, care au fost lăudate ulterior de Comisia Europeană.

Cu Kubilius în scaunul Apărării și cu fosta estoniană Kaja Kallas în funcția de diplomat de vârf al blocului, politica externă se va concentra în mod clar pe războiul de pe flancul estic, mai notează publicațiile citate.

Ministrul danez al climei, Dan Jorgensen, este pregătit să devină următorul responsabil al UE în domeniul energiei, urmând să supravegheze tranziția blocului de la combustibilii fosili. Social-democratul în vârstă de 49 de ani a participat la reuniuni-cheie în timpul crizei energetice care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina și este văzut ca un om de încredere pe scena mondială, obținând roluri-cheie în timpul negocierilor internaționale privind clima. Prioritatea sa principală va fi reducerea costului ridicat al energiei, care frânează economia, și, de asemenea, îndepărtarea blocului de combustibilii fosili ruși.

Portofoliul sensibil al agriculturii îi revine luxemburghezului Christophe Hansen, care va trebui să prezinte în termen de 100 de zile un plan de reducere a emisiilor agricole și de îmbunătățire a veniturilor.

Planul Ursulei von der Leyen pentru noua Comisie Europeană

 

Parlamentul European va organiza audieri cu candidații la funcția de comisar, care au nevoie de sprijinul a două treimi din membrii comisiei relevante pentru a-și prelua postul. Apoi va avea loc un vot al întregului parlament pentru aprobarea colegiului de comisari, așteptat până în noiembrie.

Planul inițial al lui Von der Leyen era ca noua comisie să fie funcțională la 1 noiembrie, înainte de alegerile din SUA care vor avea loc patru zile mai târziu. Dar Slovenia a întârziat numirile cu o săptămână, fiind posibile și alte întârzieri dacă parlamentul respinge unul sau mai mulți candidați.

„Este imposibil pentru mine să prevăd durata acestui proces”, a declarat von der Leyen. „Lucrăm cu toții din greu pentru ca noua comisie să fie în funcțiune cât mai curând posibil”.

Alegerile europene din iunie au dus la o creștere importantă a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta și ultraconservatoare, inclusiv Marine Le Pen din Franța și Giorgia Meloni din Italia. Un potențial subiect de dispută cu legislativul UE este propunerea de a-i conferi lui Fitto, actualul ministru italian pentru Europa și loial lui Meloni, un rol de vicepreședinte care să supravegheze cheltuielile anuale de miliarde de euro pentru regiunile mai sărace ale UE, inclusiv sudul Italiei.

Candidatul Ungariei, Olivér Várhelyi, care a ocupat deja funcția de comisar pentru extindere, se așteaptă, de asemenea, să se confrunte cu întrebări dificile din partea deputaților din cauza apropierii sale de prim-ministrul ungar Viktor Orbán.

Ceilalți trei vicepreședinți sunt șefa diplomației Kaja Kallas din Estonia, Henna Virkkunen din Finlanda, responsabilă cu suveranitatea tehnologică și democrația, și Roxana Mînzatu din România, care va gestiona politica în domeniul competențelor.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.