Directoarea general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a lăudat Grecia, numind-o un model de reformă economică, în urma unei întâlniri cu ministrul elen al economiei naționale și finanțelor, Kyriakos Pierrakakis.
„Ceea ce vedem în Grecia este ceea ce vrem să vedem peste tot”, a declarat Georgieva după întâlnirea lor, care a avut loc în marja reuniunilor de primăvară ale FMI de la Washington, scrie Kathimerini.
Ea a menționat că Grecia a înregistrat progrese remarcabile în ultimii ani și se numără acum printre economiile cu cele mai bune performanțe din Uniunea Europeană.
„Creșterea este mai mare decât media în Uniunea Europeană. De la deficite în urmă cu câțiva ani, acum avem un excedent și, foarte important, țara avansează cu reforme structurale care o fac mai competitivă într-o lume a șocurilor mai frecvente”, a spus ea.
Georgieva a lăudat, de asemenea, Grecia pentru valorificarea tehnologiei digitale în vederea furnizării de servicii publice eficiente, transparente și cu costuri reduse, reducând riscul de corupție.
Într-o postare pe platforma de socializare X, Georgieva a descris discuția sa cu Pierrakakis drept o „întâlnire excelentă”, subliniind disciplina fiscală și creșterea economică a Greciei. „Grecia a făcut progrese notabile în reducerea datoriei publice, datorită prudenței fiscale continue, menținând în același timp o creștere economică robustă”, a scris ea.
Pierrakakis a subliniat importanța schimbării de ton a FMI față de Grecia, contrastând laudele actuale cu criticile cu care s-a confruntat țara în timpul crizei financiare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Țara a depășit acum un deceniu gri. A revenit la rate pozitive de creștere, la extrovertire, cu muncă grea, cu responsabilitate, cu reforme, am ieșit din marjă și am reușit să câștigăm încrederea investitorilor și a piețelor. Oficialii FMI vorbesc acum în cuvinte măgulitoare despre Grecia. Cu câțiva ani în urmă, cuvintele nu erau aceleași”, a spus el.
Pierrakakis a încheiat spunând că, deși Grecia poate privi acum spre viitor cu mai mult optimism, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a sprijini cetățenii, a crea oportunități și a moderniza instituțiile țării.
Eurostat a confirmat oficial marți că performanța fiscală a Greciei în 2024 a depășit în mod semnificativ previziunile și obiectivele bugetare inițiale, scrie agenția de presă AMNA.
Conform cifrelor actualizate, excedentul primar al administrației publice s-a situat la 4,8% din produsul intern brut (PIB), depășind semnificativ obiectivul inițial de 2,5% din PIB. În termeni absoluți, excedentul primar s-a ridicat la 11,4 miliarde de euro, comparativ cu un obiectiv de 6 miliarde de euro.
Balanța fiscală globală (inclusiv dobânzile) este, de asemenea, excedentară, situându-se la 1,3 % din PIB, ceea ce reprezintă o diferență clară față de obiectivul preconizat pentru un deficit de 0,7 % din PIB.
România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate marți de biroul european de statistică Eurostat.
În 2024, toate statele membre, cu excepția Danemarcei (+4,5%), Irlandei și Ciprului (ambele +4,3%), Greciei (+1,3%), Luxemburgului (+1,0) și Portugaliei (+0,7%), au raportat un deficit.