Șeful ANAF, reacție după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxă de solidaritate în România: Vom verifica la sânge companiile care trebuie să plătească. Dacă vor refuza, vom veni cu o impunere

Lucian Ovidiu Heius, presedinte ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat vineri la Antena 3 că companiile vor fi verificate „la sânge” pentru a vedea dacă trebuie să plătească taxa de solidaritate și, dacă refuză să plătească, ANAF va veni cu o impunere. Declarațiile sale vin în contextul în care grupul austriac OMV a anunţat, joi, că nu va plăti contribuția în România, deoarece nu se încadrează în prevederile legii.

„ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75% din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere”, a afirmat șeful ANAF, la Antena 3.

Grupul OMV a anunțat joi că va plăti taxa de solidaritate în Austria, impusă de Uniunea Europeană, însă în România compania OMV Petrom anticipează că nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata acestei taxe. Grupul austriac OMV a precizat că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, adăugând că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În schimb, cu privire la aceeaşi contribuţie de solidaritate decisă la nivelul UE şi transpusă în legislaţia din România prin OUG nr. 186 din 29 decembrie 2022, grupul austriac consideră că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Același lucru l-a spus și OMV Petrom într-un comunicat postat pe site: „Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Ministerul Finanţelor (MF) a transmis ulterior, printr-un comunicat, că transpunerea regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu. „Conform art. 1, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 – Extracţia ţiţeiului, 0620 – Extracţia gazelor naturale, 0510 – Extracţia huilei, 1910 – Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 – Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului”, se menţionează în comunicatul MF. OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.