Şeful Bundesbank nu se aşteaptă în viitorul apropiat la reducerea dobânzilor în zona euro

nagel joachim bundesbank Sursa foto: bundesbank.de/© Gaby Gerster

O reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană nu se va întâmpla în viitorul apropiat, a afirmat vineri preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, scrie Bloomberg.

Costurile de împrumut “trebuie să rămână la un nivel ridicat pentru o perioadă suficientă. Deşi este imposibil de previzionat exact cât de îndelungată va fi această perioadă, este extrem de improbabil să se încheie în curând”, a declarat Nagel.

“Deși este imposibil de prezis exact cât de lungă va fi această perioadă, este foarte improbabil ca ea să se încheie în curând”.

În timp ce membrii Consiliului guvernatorilor au subliniat că rata dobânzii la depozite va rămâne la 4% până în 2024, piețele monetare pariază pe o reducere încă din aprilie și acum cotează un punct procentual întreg de reduceri ale ratei anul viitor.

Nagel, care a declarat în repetate rânduri că este prea devreme pentru a vorbi despre reducerea costurilor de împrumut, a subliniat vineri că nici măcar nu este clar dacă BCE se află la nivelul maxim al ratelor, deoarece creșterea prețurilor de consum – în prezent de 2,9% – ar putea fi în continuare afectată de șocurile geopolitice.

“Pentru a evita daunele economice cauzate de o inflație prea ridicată pentru prea mult timp, trebuie să restabilim stabilitatea prețurilor”, a spus el. “Deocamdată, este prea devreme pentru a declara victoria asupra inflației.”

Înăsprirea record a avut efecte asupra economiei, care a avut dificultăți în a crește în acest an. Comisia Europeană a prognozat săptămâna aceasta că regiunea va evita o recesiune, însă membrul Consiliului guvernatorilor Mario Centeno a declarat săptămâna aceasta pentru Bloomberg că este îngrijorat dacă zona euro va avea o aterizare ușoară, ca urmare a lipsei de creștere din ultimele trimestre.

Nagel a fost mai optimist, spunând că este “optimist că putem evita o aterizare dură a economiei”.

El a citat mai mulți factori, printre care “piețele forței de muncă neobișnuit de stabile, dar și tensionate, niveluri favorabile de îndatorare în rândul firmelor și gospodăriilor și o activitate investițională puternică”.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

Sursa foto: bundesbank.de/© Gaby Gerster

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *