Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îşi exprimă consternarea cu privire la votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen şi arată că votul poate afecta ireversibil comunitatea de afaceri românească, scrie News.ro.
„Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îşi exprimă consternarea cu privire la votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen, poziţia acestui stat reprezentând un adevărat şoc pentru mediul de business din ţara noastră, dar şi pentru partenerii de afaceri ai antreprenorilor români din Uniunea Europeană”, arată CCIR.
Între România şi Austria există o strânsă colaborare în plan economic, legăturile de lungă durată dintre cele două state fiind consolidate în mod constant prin parteneriate transparente şi durabile, bazate pe respect reciproc. Astfel, includerea României în zona Schengen ar fi adus un beneficiu enorm atât pentru economia naţională, cât şi pentru cea a membrilor UE, mai ales în contextul în care lanţurile de aprovizionare au fost grav afectate de pandemia COVID-19 şi, mai recent, de agresiunea armată a Federaţiei Ruse în Ucraina.
„Votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen va afecta, poate ireversibil, comunitatea de afaceri românească şi, în general, reputaţia ţării noastre. Companiile româneşti vor fi obligate să concureze pe o piaţă fără frontiere libere, ceea ce, mai ales în contextul geopolitic actual, reprezintă un mare impediment pentru dezvoltarea economiei la nivel european. România are nevoie urgentă de investiţii, dar faptul că nu suntem în spaţiul Schengen devine un minus pentru marile companii care îşi doresc să deschidă linii de producţie aici. Este una dintre cauzele pentru care producători importanţi, din domeniul auto de exemplu, au ales statele vecine. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca industria transportului rutier generează aproximativ 5% din Produsul Intern Brut şi oferă peste 350 de mii de locuri de muncă, chiar şi în actualele condiţii în care timpii de aşteptare pentru trecerea graniţei pot depăşi şase ore. CCIR a subliniat în repetate rânduri, cu ocazia misiunilor economice sau a forumurilor de afaceri, cât de necesar este în plan socio-economic ca România să adere la spaţiul Schengen, mai ales dacă ţinem cont de eforturile făcute în timp pentru îndeplinirea tuturor criteriilor cerute de forurile europene. Suntem convinşi însă că o Uniune Europeană puternică trebuie să fie construită pe încredere reciprocă şi măsuri echitabile de care să beneficieze în mod egal toţi membrii săi. Mediul de afaceri din România va continua să îmbrăţişeze principiile solide ale transparenţei, concurenţei loiale şi echităţii şi nu poate decât să spere că va primi un răspuns similar din partea comunităţii de afaceri europene”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.