Fondurile de hedging și alți speculatori financiari sunt responsabili pentru 80% din creșterea prețurilor la cafea, care a generat o volatilitate și o incertitudine „incredibile” pe piață, a spus Giuseppe Lavazza, șeful companiei de cafea Lavazza, citat de Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Un fond de hedging este un vehicul de investiții privat și agresiv, care urmărește să genereze profituri mari indiferent de evoluția pieței. Utilizează strategii precum vânzarea în lipsă și efectul de levier, fiind accesibil doar investitorilor calificați. Taxele sunt adesea mari, iar lichiditatea poate fi limitată. Pe scurt, este un instrument pentru investitori cu capital semnificativ și toleranță la risc.
Giuseppe Lavazza a criticat „marile fonduri de investiții” care au dus prețurile la niveluri „total nesustenabile pentru industrie, total nesustenabile chiar și pentru consumator”.
Contractele futures pe cafea robusta de la Londra, reperul global, au atins un maxim istoric de peste 5.700 de dolari pe tonă în ianuarie. Prețurile au scăzut de atunci pe fondul speranțelor unei recolte mai bune, ajungând în această săptămână la aproximativ 3.500 de dolari pe tonă. Totuși, reperul se situează încă mult peste media istorică de 1.700 de dolari.
„Cafeaua în ultimii patru ani, perioadă în care prețurile au crescut atât de mult, este influențată în proporție de 80% de speculații, în special din partea fondurilor de hedging”, a spus Lavazza unui grup de jurnaliști, în marja turneului de tenis de la Wimbledon.
Factori precum recoltele slabe au contribuit, dar „fondurile de hedging chiar au făcut diferența”. Președintele companiei italiene a mai spus că prețurile la cafea pentru consumatori „probabil” au atins deja un vârf.
„Piața cafelei este una mare, dar piața contractelor futures este una mică. Astfel, cu o sumă mică de bani, poți crea un tsunami uriaș. Nu este un risc mare, dar dacă câștigă această cursă, pot obține foarte mulți bani. Volatilitatea și incertitudinea pe care le-au introdus pe piață sunt cu adevărat incredibile… pentru prăjitori, pentru comercianți și chiar pentru producători”, a spus Lavazza, reprezentând a patra generație a familiei sale care conduce compania.
Consumul de cafea a scăzut cu 3,5% în ultimii doi ani din cauza prețurilor ridicate, a spus el.
Fondurile de hedging și alți speculatori au fost de mult timp acuzați pentru fluctuațiile masive ale prețurilor mărfurilor, în special așa-numiții consilieri de tranzacționare pe mărfuri, fonduri care în general profită de tendințele puternice ascendente sau descendente ale prețurilor, fiind considerați deosebit de vinovați. Administratorii de fonduri spun că oferă lichiditate piețelor și că sunt activi doar în sectoarele care deja există.
Totuși, Lavazza a declarat că problemele de lichiditate și apelurile în marjă în creștere, capitalul suplimentar pe care comercianții trebuie să îl depună pentru a-și menține pozițiile pe piața futures, i-au împins pe unii din industrie peste limită.
Lavazza a fost forțată să își crească dramatic capitalul de lucru, compania din Torino cheltuind 1,6 miliarde de euro pentru achiziția de cafea anul trecut, față de 600 de milioane de euro în 2018.
Executivul italian s-a plâns că un espresso costă 4 lire sterline în Londra și a menționat că prețurile la cafea pentru consumatori „probabil” au atins deja un vârf.
Totuși, prețurile ar putea crește din nou din cauza noilor reglementări privind defrișările propuse de UE și planurilor de tarife ale fostului președinte american Donald Trump.