CEO-ul Chevron, Mike Wirth, susține că guvernele lumii ar putea să mai scoată de urgență petrol din rezerve pentru a compensa temerile legate de aprovizionare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, scrie CNN.
„Cred că un răspuns coordonat din partea mai multor țări ar putea ajuta pe termen scurt. Cu siguranță, am văzut piețe la limită din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare și de fiabilitatea aprovizionării”, a spus Mike Wirth, ca răspuns la o întrebare a CNN în timpul unui briefing.
„Rezerva strategică de petrol a fost menită să fie utilizată în perioadele de întreruperi efective a aprovizionării sau cu risc ridicat de întrerupere a aprovizionării. Spre deosebire de alte momente în care am văzut că a fost folosită poate mai mult din cauza anxietății legate de prețuri, dar fără să fie o preocupare reală privind aprovizionarea, în acest caz utilizarea rezervei ar fi în concordanță cu scopul pentru care a fost stabilită”, a spus Wirth.
Cu toate acestea, CEO-ul Chevron a îndemnat guvernul federal să ia măsuri mai largi pentru a încuraja dezvoltarea pe termen lung a petrolului și gazelor naturale.
Chevron a spus că singura sa expunere reală față de Rusia este prin Consorțiul Caspian Pipeline, un sistem de conducte care aduce țiței din Kazahstanul de Vest și de la producători ruși de petrol. Guvernul rus și Chevron dețin participații în această afacere, potrivit site-ului său.
„Nu am avut indicii de la niciun guvern că operațiunile Consorțiului Caspian Pipeline ar putea fi întrerupte”, a spus Wirth, adăugând că aceasta este o sursă importantă de aprovizionare, transportând peste un milion de barili pe zi din Kazahstanul fără ieșire la mare.
Prețurile petrolului Brent, de referință pentru piața europeană, au trecut luni peste 100 de dolari pe baril, pentru prima dată din 2014. Țițeiul american și Brent au crescut cu încă 5% marți, chiar dacă Agenția Internațională pentru Energie se întâlnește pentru a discuta un răspuns la criza Rusia-Ucraina.
Președintele american Joe Biden a indicat săptămâna trecută că Statele Unite sunt pregătite să elibereze mai mult petrol din Rezerva strategică de petrol, stocul de petrol al națiunii fiind exploatat și în noiembrie ca răspuns la prețurile ridicate.
Invazia Ucrainei a stârnit îngrijorări cu privire la o întrerupere a aprovizionării din partea Rusiei, cel de-al doilea producător mondial de petrol.
Wirth și-a exprimat încrederea că acest lucru nu se va întâmpla.
Prețurile ridicate ale petrolului au ridicat prețurile benzinei la pompă la maxime.