Modernizarea Poștei Române nu depinde numai de companie, ci și de partenerii săi economici sau instituțiile statului, a declarat, luni, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), Valentin Ștefan, la ”Conferința Tendințe Economice 2025”, aflată la a treia ediție, sub egida BNR, transmite Agerpres.
”Modernizarea Poștei Române nu depinde doar de noi, depinde și de partenerii noștri, fie că e vorba de parteneri economici sau de instituțiile statului. Nu poți să faci e-commerce sau nu poți să aduci volum în România dacă nu ai un partener în Autoritatea Vamală. Degeaba ne automatizăm noi sistemele, dacă Autoritatea Vamală ne cere încă documentele printate, pe hârtie. Trebuie să păstrăm această cadență, motiv pentru care volumele care vin din afara Uniunii Europene în special din China, merg în Ungaria, în Germania sau în Belgia”, a spus Valentin Ștefan. El a adăugat că CNPR are ”o relație extraordinară” cu Autoritatea Vamală Română.
Potrivit directorului general al Poștei Române, și Autoritatea Vamală face eforturi în direcția digitalizării.
”Și eu cred că sunt în direcția cea bună și înțeleg că dacă pierzi un milion de euro în fiecare zi doar pentru că nu ai o aplicație informatică e de-a dreptul rușinos. Așteptăm să-și rezolve această problemă, după care putem spune că și Poșta a automatizat și a digitalizat procesarea vamală. Și atunci nimeni n-o să mai aștepte cu săptămânile și lunile să-și ia coletul de la poștă”, a explicat Valentin Ștefan.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acesta a precizat, totodată, că Poșta Română nu se poate digitaliza în totalitate.
”În tot ceea ce facem noi există o logică. În cazul în care clientul vrea să-i punem ștampila pe timbru sau pe plic, o facem. Piața dictează felul în care noi ne desfășurăm activitatea. E un coșmar pentru avocați în instanță dacă nu este pusă ștampila pe plic. Din acest motiv păstrăm ștampila atâta timp cât Ministerul Justiției ne spune că este nevoie de ea. Oricum, o ștampilă ne costă vreo 200 lei. E o cheltuială pe care am fi preferat să o evităm”, a explicat directorul Poștei Române.
El a mai arătat că, în industria de logistică, din care face parte și CNPR și alte companii de curierat, tendința este una din integrare și globalizare. ”Nu poți să mai faci business dacă nu ești conectat cu vecinii tăi sau cu parteneri de la distanță”, a afirmat Valentin Ștefan.