Televiziunea Publică va avea două noi canale. Consiliul de administrație al TVR a aprobat, ieri, la Timișoara, lansarea a două noi canale: TVR Sport și TVR Folclor. Președintele-director general al TVR, Dan Turturică, a explicat pe pagina sa de Facebook că noile canale vor fi o sursă de venituri extrabugetare pentru instituție.
Turturică spune că noile posturi TV vor fi făcute fără fonduri bugetare suplimentare : “În luarea acestei decizii, a cântărit mult și promisiunea onorată pe care am făcut-o atunci când le-am cerut sprijinul, acum un an, pentru relansarea TVR Info și TVR Cultural: că voi face aceste proiecte fără fonduri bugetare suplimentare, fără noi posturi de conducere, cu folosirea mai eficientă a resurselor existente și cu investiții bine calibrate în tehnică. Același lucru se va întâmpla și cu TVR Sport și cu TVR Folclor.”
Noile canale se vor baza pe arhiva TVR
Dan Turturică a mai spus că noile posturi tv se vor folosi de arhiva televiziunii publice pentru a face audiență: “În primul și în primul rând, vom valorifica mai bine arhiva imensă a televiziunii publice și dreptul de întâietate pe care îl avem la achiziția de programe sportive. Ar fi o imensă greșeală să lăsăm în continuare miile de ore de înregistrări cu muzică populară de calitate, de emisiuni despre tradiții și folclor, de transmisii sportive să rămână îngropate în arhivă și să nu le oferim, încă o dată, telespectatorilor. Ar fi o imensă greșeală să continuăm să refuzăm achiziția de competiții sportive naționale și internaționale, unele gratuite, cele mai multe la prețuri rezonabile, pentru că nu avem spațiu de emisie. Ar fi o imensă greșeală să refuzăm această oportunitate de raport cost/beneficiu. Ne va costa foarte puțin să le aducem pe sticlă și pe online, iar impactul la public va fi mare. O demonstrează, zi de zi, audiențele pe care sportul și folclorul le fac pe canalele TVR.”
TVR nu are suficienți bani în acest an pentru toate cheltuielile
Șeful TVR crede că noile canale vor produce bani pentru instituție și explicat de ce TVR are nevoie de încasări suplimentare din publicitate. Astfel, spune el, în 2023 TVR are un buget de 415 milioane lei. Iar cea mai mare parte, adică 306 milioane de lei, se duc pe salarii. Apoi, Societatea Națională de Radiocomunicații mai primește 80 de milioane de lei, pentru utilități sunt alocate 40 de milioane de lei, încă 11 milioane merg către TVR Moldova, 3,5 milioane la organismele de gestiune colectivă și pentru plata TVA, încă 1,2 milioane de lei. Rezultă, din cifrele prezentate de șeful TVR, un deficit de aproape 27 de milioane de lei pentru bugetul de venituri și cheltuieli din acest an.
“Nu, nu ați greșit calculul. Bugetul primit de la stat nu acoperă nici măcar cheltuielile de bază ale TVR. Și atunci, de unde bani pentru acoperi diferența? De unde bani pentru producțiile televiziunii? De unde bani pentru investiții? Din surse proprii. Din cât vindem. De volumul de publicitate vândut depind supraviețuirea și dezvoltarea televiziunii publice. De aceea am avut nevoie de modificarea legii care să ne permită creșterea numărului de minute de publicitate – știam că ne vom nemulțumi telespectatorii, dar nu am avut de ales.”
Șeful TVR explică de ce nu sunt prea mulți angajați
El spune că pentru a atrage noi venituri vor mai exista proiecte precum TVR Sport și TVR Folclor, pentru că statul nu va da mai mulți buni televiziunii publice. Dan Cristian Turturică spune că, în ciuda cheltuielilor mari cu salariile TVR nu are prea mulți angajați, iar alte televiziuni publice din Europa au bugete mult mai mari.
“În condițiile în care cheltuielile cu salariile reprezintă în jur de 75% din alocația bugetară, orice manager va spune: dă afară oameni, altfel nu ai nicio șansă! Ușor de zis, greu de făcut. Cu actuala legislație, ar fi un proces extrem de lung și de costisitor. TVR a mai trecut printr-un astfel de experiment și s-a terminat foarte prost. Au fost multe nedreptăți, multă suferință inutilă, iar instituția a ieșit mai fragilă, nu întărită. Doi, nu sunt prea mulți angajați după standardele unei televiziuni publice din Europa. Majoritatea au un corp profesional mult mai numeros. De ce? Pentru că o televiziune publică dornică să își respecte cu adevărat misiunea nu poate lucra în regim de televiziune de apartament. Ca să vă faceți o idee, televiziunea de stat din Polonia a primit anul acesta un buget de aproape 600 de milioane de euro, de 12 ori mai mare decât cea alocată TVR.”