Semnal de alarmă. Populația din Germania își pierde din dorința de cumpărare, ceea ce poate duce la riscul unei recesiuni

bani, granturi, fonduri, comisia europeana Sursă foto: Unsplash

Franța și Germania au înregistrat scăderi mai mari decât se așteptau în ceea ce privește încrederea consumatorilor în această lună, pe fondul inflației în creștere și îngrijorării cu privire la impactul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Banca Centrală Europeană insistă că zona euro poate evita recesiunea, dar prăbușirea puterei de cumpărare din cele două cele mai mari economii din Europa este un regres. Italia, a treia economie ca mărime, urmează să își reducă țintele de creștere economică, potrivit Reuters.

În Germania, companie de cercetare de piață GfK a prezentat un raport prin care arăta dorința în scădere a populației de a mai cumpăra produse.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„În februarie, speranțele erau încă mari că sentimentul consumatorilor se va redresa semnificativ odată cu relaxarea previzibilă a restricțiilor legate de pandemie. Totuși, începutul războiului din Ucraina a făcut ca aceste speranțe să dispară. Creșterea incertitudinii și sancțiunile împotriva Rusiei au determinat în special creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, punând o presiune vizibilă asupra sentimentului general al consumatorilor”, explică Rolf Bürkl, expert în cadrul companiei de cercetare de piață GfK.

Consumatorii văd că puterea lor de cumpărare se diminuează ca urmare a creșterii puternice a prețurilor la gaze, ulei de încălzire și benzină.

Potrivit sondajului GfK, nouă din zece germani sunt extrem sau foarte îngrijorați de creșterea bruscă a prețurilor în sectorul energetic.

Expertul este de părere că acest sentiment se va putea diminua odată cu negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

„De asemenea, economia internă va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economică generală, ca urmare a scăderii incertitudinii, iar relaxarea restricțiilor legate de pandemie ar putea să aibă efectul lor pozitiv”, spune expertul GfK.

Consumatorii văd din ce în ce mai mult riscuri pentru economia germană. Sancțiunile, prețurile ridicate la energie și problemele lanțului de aprovizionare pot duce la riscul unei recesiuni. Factorii de risc diminuează astfel în mod clar impulsul pozitiv așteptat odată cu măsurile de relaxare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: