Semnal de alarmă tras de un mare producător de oțel: Germania se confruntă cu amenințarea unei dezindustrializări galopante

munictor industrie

Directorul executiv al producătorului de oțel Salzgitter a avertizat că marii consumatori de energie din Germania trebuie să se angajeze să facă din această țară o bază pentru a evita dezindustrializarea treptată a celei mai mari economii europene, scrie Financial Times.

Gunnar Groebler, care s-a alăturat celui de-al doilea mare producător de oțel din Germania în urmă cu doi ani, a declarat pentru Financial Times că, dacă producătorii de materiale necesare industriei, cum ar fi oțelul sau produsele chimice, ar părăsi regiunea din cauza costurilor ridicate ale energiei, „există riscul de a pierde întregul lanț valoric” al producției.

Declarațiile sale vin în contextul în care 32% dintre companiile industriale intervievate în august au spus Camerei de Comerț și Industrie din Germania (DIHK) că preferă investițiile în străinătate în detrimentul expansiunii interne – dublu față de cele 16% identificate în sondajul de anul trecut – pe fondul îngrijorărilor legate de un viitor fără gaz rusesc ieftin.

„Dacă ar fi să urmez această pistă, atunci vom dezindustrializa această țară”, a declarat Groebler, adăugând că „dintr-o perspectivă societală, cred că noi, ca industrie, avem, de asemenea, o responsabilitate”.

Comentariile vin într-o lună dificilă pentru industria germană, deoarece mai multe proiecte mari legate de climă, cum ar fi investițiile mult așteptate în infrastructura feroviară, au fost puse sub semnul întrebării după ce guvernul a înghețat plățile de la un fond pentru climă și transformare.

Înghețarea a avut loc în urma unei decizii a instanței supreme din Germania, potrivit căreia 60 de miliarde de euro alocate fondului, conceput pentru a contribui la decarbonizarea industriei, erau ilegale.

Groebler a confirmat că subvențiile de 1 miliard de euro promise de autoritățile locale pentru a ajuta Salzgitter să construiască instalații care pot funcționa atât cu gaz, cât și cu hidrogen mai curat au fost asigurate, în ciuda problemelor legate de fondul pentru climă.

Compania plănuiește ca prima dintre aceste instalații să funcționeze până în 2026.

Industria siderurgică germană face un mare pariu pe viitoarea cerere din Europa pentru așa-numitul “oțel verde”, în timp ce investește miliarde de euro într-o tranziție care, în cele din urmă, va duce la înlocuirea cuptoarelor pe gaz cu tehnologii care se bazează pe hidrogen curat și electricitate.

Salzgitter, care își are sediul la periferia orașului omonim, unde are 5.500 de angajați, a pariat pe viitorul oțelului cu emisii reduse de carbon și a promis că nu va mai folosi cărbune în producția sa până în 2033, când se așteaptă să își reducă amprenta de carbon cu 95%.

Rămâne, totuși, un semn de întrebare cu privire la modul în care ar fi afectată cererea de oțel verde dacă proiectele industriale la scară largă care respectă mediul înconjurător ar fi abandonate.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *