Semnele recesiunii vin din SUA. Investitori, analiști și bănci se așteaptă la o recesiune pentru economia americană în 2023

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Economia SUA a creat aproape o jumătate de milion de locuri de muncă în martie. Dow Jones este la maxime istorice. Iar gospodăriile din SUA au acumulat economii în exces de aproximativ 2,5 trilioane de dolari pe parcursul pandemiei. Totuși, în ciuda tuturor veștilor bune, așteptările privind o recesiune iminentă sunt larg răspândite pe Wall Street, scrie revista Fortune.

Investitorii miliardari, foști oficiali ai Rezervei Federale și acum chiar și băncile de investiții au avertizat în mod repetat că economia s-ar putea lovi de un zid în 2023.

Se va repeta istoria?

Pentru unii, este o chestiune de comparație istorică. Fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers a subliniat într-un articol recent din Washington Post că condițiile economice actuale amintesc fără îndoială de perioadele anterioare de dinaintea recesiunilor din istoria SUA.

„În ultimii 75 de ani, de fiecare dată când inflația a depășit 4% și șomajul a scăzut sub 5%, economia SUA a intrat într-o recesiune în doi ani”, a scris Summers.

Astăzi, rata inflației din SUA se apropie de 8%, iar rata șomajului a scăzut la doar 3,6% în martie. Drept urmare, Summers vede acum șanse de 80% de recesiune în SUA până anul viitor.

Inversarea curbei randamentului

Gary Pzegeo, reprezentant al CIBC din SUA, a declarat pentru Fortune că el consideră că majoritatea previziunilor actuale de recesiune provin din „semnalele pieței”, cum ar fi inversarea recentă, deși scurtă, a curbei randamentelor.

O explozie a prețurilor mărfurilor, decizia Rezervei Federale de a crește ratele dobânzilor și efectele războiului din Ucraina asupra creșterii economice globale au acționat pentru a aplatiza curba randamentelor recent, a susținut Pzegeo. Și când s-a inversat, a aprins temeri de recesiune.

La urma urmei, o inversare a curbei randamentelor – unde randamentele obligațiunilor de stat pe termen scurt pe doi ani le depășesc pe cele ale obligațiunilor de stat pe termen lung pe 10 ani – a prezis fiecare recesiune din 1955 până în prezent. Perioada medie de timp pentru o recesiune după inversarea curbei randamentelor: între 6 și 24 de luni – deci, toate semneze prezic o recesiune până în 2023.

Inflația, războiul și încetinirea creșterii

Economiștii Deutsche Bank văd că o recesiune va veni până la sfârșitul anului 2023, pe măsură ce inflația devine mai amplă.

„Două șocuri din ultimele luni, războiul din Ucraina și creșterea impulsului în creșterea inflației din SUA și Europa ne-au determinat să revizuim în mod semnificativ previziunile noastre pentru creșterea globală”, a scris marți o echipă a Deutsche Bank condusă de economistul David Folkerts-Landau. „Acum prognozăm o recesiune în SUA… în următorii doi ani.”

Economiștii au remarcat că războiul din Ucraina a perturbat lanțurile globale de aprovizionare și a crescut dramatic prețurile mărfurilor și costurile energiei în SUA și UE.

Pzegeo de la CIBC a spus că inflația poate duce adesea și la distrugerea bogăției, mai ales atunci când creșterea prețurilor de consum depășește creșterea salariilor.

„Acţionează ca o taxă. Așa că acordă-i puțin timp în economie și îți va distruge averea și va pregăti terenul pentru o recesiune”, a spus el.

Prognozele recente privind PIB-ul de la Conference Board au condus, de asemenea, la temeri că există o recesiune în orizont. Creșterea PIB real din SUA este acum așteptată să încetinească la o rată anuală de doar 1,7% în primul trimestru al anului 2022, comparativ cu creșterea anuală de 7% observată în trimestrul al patrulea din 2020.

Într-un raport trimis clienților joi, analiștii Bank of America au avertizat că „inflația precede întotdeauna recesiunile” și că politicile monetare mai stricte puse în aplicare pentru a controla creșterea prețurilor fac ca un „șoc de recesiune” să fie foarte probabil.

Poate salva Fed situația?

De la începutul pandemiei, banca centrală a susținut economia SUA prin menținerea unor rate ale dobânzilor aproape de zero, care au contribuit la stimularea creditării. De asemenea, a inundat piețele datoriilor din SUA cu numerar pentru a stimula activitatea economică printr-o politică monetară neconvențională numită relaxare cantitativă (QE).

Acum, în condițiile în care restricțiile pandemice dispar și inflația urcă la maxime nemaivăzute în patru decenii, Fed se confruntă cu o sarcină dificilă: asigurarea unei așa-numite „aterizări line” pentru economia SUA. Scopul este de a crește ratele dobânzilor și de a pune capăt relaxării cantitative pentru a „răci” creșterea economică și a combate inflația, totul fără a provoca o recesiune.

Investitorul legendar Carl Icahn – fondatorul și președintele Icahn Enterprises, care se mândrește cu o avere estimată la peste 15 miliarde de dolari – a declarat într-un interviu din martie că crede că Fed nu este pregătit pentru această sarcină.

„Chiar nu știu dacă pot realiza o aterizare lină”, a spus Icahn. „Cred că va fi o aterizare grea.”

Miliardarul crede acum că economia SUA va avea o recesiune „sau chiar mai rău” până la sfârșitul anului viitor, iar economiștii Deutsche Bank sunt de acord.

„Nu mai vedem Fed reușind o aterizare lină. În schimb, anticipăm că o înăsprire mai agresivă a politicii monetare va împinge economia într-o recesiune”, au scris economiștii băncii, conduși de Matthew Luzzetti, într-o notă recentă.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *