Senatul a adoptat proiectul de lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în industrie şi transporturi / Prioritatea proiectului: să promoveze hidrogenul verde, crescând capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României

Hidrogen Sursa foto: Pexels

Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor pe care a iniţiat-o alături de alţi colegi, scrie News.ro.

Proiectul de lege stabileşte obligaţii în sarcina furnizorilor de combustibili pentru a asigura combustibili din surse regenerabile şi procentele minime de hidrogen din surse regenerabile din combustibilul utilizat în România, a mai precizat liberalul. Senatul este prim for sesizat pe propunerea de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

„Propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor, pe care am iniţiat-o alături de colega mea Oana Marciana Ozmen şi alţi colegi parlamentari, a fost adoptată astăzi de colegii senatori. Propunerea legislativă are drept obiect de reglementare integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor. Propunerea legislativă stabileşte obligaţii în sarcina furnizorilor de combustibili pentru a asigura combustibili din surse regenerabile şi procentele minime de hidrogen din surse regenerabile din combustibilul utilizat în România. Stabileşte de asemenea obligaţii în sarcina consumatorilor industriali de hidrogen de a obţine hidrogen din surse regenerabile şi procente minime de hidrogen a fi utilizate în procesul industrial pe termen scurt şi mediu”, a scris Virgil Popescu, miercuri pe Facebook.

Ministrul Energiei a adăugat că „propunerea legislativă stabileşte proceduri de calcul a cotelor procentuale prevăzute în cadrul legii, sarcini suplimentare pentru ANRE în emiterea certificatelor de furnizare de hidrogen din surse regenerabile şi verificarea respectării obligaţiilor de utilizare a hidrogenului din surse regenerabile de către actorii vizaţi de prezentul act normativ.”

Proiectul de lege este coordonat atât cu strategia națională de hidrogen în curs de dezvoltare, cât și cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului și cu REPowerEU, care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde in Europa în 2030, după cum a scria anterior Economedia aici.

Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României. Proiectul are ca scop atingerea țintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieței hidrogenului în România.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *