Senatul respinge proiectul de lege prin care toate firmele erau obligate să plătească o taxă de înscriere la CCIR

Redacția sept. 21, 2022 0 comentarii
bani calculator spaga mita euro

Senatul a respins proiectul de lege prin care obliga toate firmele, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), erau obligate să plătească o taxă cuprinsă între 10-100 către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor.

Senatul nu este cameră decizională, ci urmează să fie discutată de Camera Deputaților.

Proiectul de lege introducea obligația înscrierii firmelor, PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale în Catalogul firmelor, lucru care era opțional. Firmele aveau obligația să solicite înscrierea în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Proiectul depus la Senat a fost inițiat de mai mulți parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban declara atunci despre taxa pe care firmele ar urma să o plătească pentru promovare, că ar ajunge la „420.000 sau 430.000 de euro, pe Cameră de comerţ judeţeană” şi doar 1.761 de firme la nivel naţional vor plăti 100 de euro.

În urma proiectului de lege din aprilie, mai multe asociații reprezentante ale mediului de business resping introducerea de noi taxe. Confederația patronală Concordia numește proiectul de lege „cotizație mascată”, „taxă pentru tranziția înapoi în anii ’90”, în timp ce Comunitatea Romanian Business Leaders spune că este o propunere legislativă de 75 de milioane de euro anual din banii firmelor.

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *