Serbia și Ungaria au încheiat un acord pentru construirea unei conducte de petrol care va transporta petrolul rusesc în Balcani

Redacția oct. 11, 2022 0 comentarii
petrol

Președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul ungar Viktor Orbán au convenit să construiască un oleoduct prin Ungaria, scrie Il Fatto Quotidiano, potrivit Rador.

„Noua conductă ar permite Serbiei să fie alimentată cu țiței rusesc mai ieftin din Urali, prin conectarea la conducta Druzbha (Prietenia)”, anunţă purtătorul de cuvânt al Orbàn, Zoltan Kovacs, explicând: „În prezent, aprovizionarea cu petrol a țării se face în mare parte prin intermediul unei conducte care trece prin Croația, dar este puțin probabil ca acest lucru să mai fie posibil în viitor, din cauza sancțiunilor care au fost adoptate”.

Încă o dată, Ungaria, care a obținut de la Bruxelles o excepție de la embargoul petrolier al UE și a semnat noi contracte cu Moscova, și Serbia, care, deși este țară candidată, refuză să adopte sancțiunile UE, sunt contrare deciziilor Uniunii Europene.

Luni, Viktor Orbán s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz. La sfârșitul lunii decembrie, embargoul european asupra petrolului rusesc va intra treptat în vigoare. Țițeiul este principala sursă de venituri pentru Moscova, care exportă o mare parte din petrolul pe care îl produce, încasând în jur de 190 de miliarde de euro, de aproape 4 ori veniturile garantate de exporturile de gaze.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *