Sfaturi pentru alegerea furnizorului de energie. Prețul contează, dar nu este singurul criteriu important

energie-electrica

Preţul contează, dar nu este singurul criteriu important atunci când îţi alegi o nouă ofertă pentru furnizarea de energie, în contextul liberalizării pieței.

Liberalizarea pieței de energie înseamnă că prețurile pentru energia electrică și gazele naturale nu mai sunt stabilite de către Autoritatea de Reglementare în Energie, ci de fiecare furnizor, în baza evoluțiilor din piața de energie. Este dreptul tău să alegi oricând oferta pe care o consideri potrivită pentru tine.

Cu toate acestea, înainte de toate, sunt câteva aspecte la care trebuie să fii atent, potrivit furnizorului E.ON, care vine cu cinci sfaturi pentru consumatori.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
  1. În primul rând, verifică dacă ești deja în piața liberă sau nu

Reține că poți să alegi oricând o ofertă din piața concurențială.

Pentru gaze naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că dacă nu vei opta pentru o ofertă concurențială până la această dată, vei fi trecut automat pe piața liberă începând cu 1 iulie. Vei fi notificat în acest sens în perioada următoare.

Pentru electricitate, dacă ai un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie se referă la data limită până la care poți să optezi pentru o ofertă din piața concurențială și să beneficiezi, în același timp, de discountul oferit de furnizorul tău. Acest discount reprezintă diferența între prețul pentru serviciu universal și cel mai bun preț din oferta concurențială a companiei. După această dată se va aplica prețul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021.

  1. Evaluează-ți nevoile, descoperă și compară ofertele din piața liberă de energie și alege

Un instrument util pentru identificarea și analizarea ofertelor este comparatorul de oferte-tip de furnizare de pe site-ul anre.ro. Întotdeauna să fii atent la prețurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a prețului și la condițiile în care pot fi modificate prețurile din oferte.

Și reține: Nu te costă nimic să treci în piata liberă, nu ai întreruperi în furnizarea de energie, nu ți se schimbă contorul, iar distribuitorul va asigura în continuare intervențiile de urgență pentru deranjamente și incidente.

  1. Fii atent la serviciile conexe

Prețul contează, dar nu este singurul criteriu important. Verifică dacă oferta include accesul la servicii conexe, cum ar fi centre de relații clienți, call-center, portal online și aplicații mobile pentru a-ți gestiona singur consumul și facturile, dacă aceste facilități sunt importante pentru tine.

  1. Ia în calcul capacitatea operaţională și financiară a furnizorului

Este cea mai importantă calitate pentru a fi sigur că ai alături un partener pe termen lung, solid și de încredere, care să-ți asigure  furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale

  1. Nu te grăbi să semnezi

Citește cu atenţie conținutul tuturor documentelor puse la dispoziţie și nu semna nimic dacă lipsesc informații importante (prețuri transparente cu toate componentele incluse, termene de plată, durata contractului, valori taxă de reziliere etc.) sau dacă există câmpuri necompletate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: