UPDATE Grevă în peste o sută de companii din industria germană pentru creşteri salariale / Sunt afectate fabricile din metalurgie și de automobile

reichstag germania Sursa foto: Pixabay

Peste o sută de companii din industria germană, din domeniile metalurgiei, construcţiilor de maşini şi automobilelor, printre altele, sunt afectate marţi de o grevă convocată de principalul sindicat industrial al Germaniei, IG Metall, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Grevele de avertisment, care urmăresc să pună presiune asupra negocierii creşterilor salariale, au început după miezul nopţii la uzina grupului auto Volkswagen din oraşul Osnabrück, urmată de companiile Clarios şi ZF în Hanovra, Bosh şi KSM Castings în Hildesheim, Siemens Healthineers în Jena, Airbus în Hamburg, BMW în Regensburg şi Porsche în Stuttgart, printre multe altele.

În acest timp se desfăşoară marţi a treia rundă de negocieri între sindicatul IG Metall şi asociaţiile patronale regionale din diferitele landuri ale Germaniei.
Sindicatul cere majorări salariale de circa 7% într-un termen de 12 luni şi o primă lunară de 170 de euro pentru noii angajaţi aflaţi în perioada de formare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Însă angajatorii, care invocă scăderea producţiei şi a comenzilor, oferă o creştere salarială de numai 1,7% începând din iulie 2025 şi încă 1,9% din iulie 2026, adică într-un termen de 27 de luni.

Şeful asociaţiei patronale Gesamtmetall, Stefan Wolf, susţine că pretenţiile salariale ale sindicatului vin din alte vremuri şi sunt rupte de noua realitate a economiei germane, în care industriile metalurgică şi electrică sunt acum în “cădere liberă”.

Greva din sectorul industrial german survine la o zi după apariţia în presă a relatărilor conform cărora societatea Volkswagen va închide trei dintre fabricile sale din Germania şi va concedia circa 10% dintre angajaţii grupului auto.


Știrea inițială

Lucrătorii din industria electrotehnică și industria metalurgică din Germania vor declanșa marți greve pentru a pune presiune pe angajatori să le crească salariile, potrivit unei declarații a sindicatului IG Metall, scrie Reuters.

Marți marchează sfârșitul unei perioade de armistițiu care însoțește negocierile colective, în care sindicatul a declarat că o creștere salarială propusă pentru cei 3,9 milioane de lucrători din sectoarele cheie acoperite de negocieri este prea mică.

Creșterea de 3,6% pe o perioadă de 27 de luni oferită de asociațiile patronale este considerabil mai mică decât cea de 7% solicitată de IG Metall – o cerere criticată de companii ca fiind nerealistă pe fondul încetinirii generale a industriei germane.

Germania se află de câteva luni în pragul recesiunii. Guvernul este presat să reformeze economia pentru a recâștiga teren pe fondul concurenței acerbe din străinătate, a cererii scăzute pentru exporturi și a provocărilor structurale din industriile sale tradiționale.

Cu toate acestea, sindicatele subliniază inflația încăpățânată și nevoia de a atrage forța de muncă calificată atât de necesară.

„Angajații întorc acum presiunea lor constantă asupra prețurilor la casă către angajatori prin greve de avertisment”, a declarat Nadine Boguslawski, reprezentanta IG Metall. „Limitarea salariilor nu rezolvă nimic, ci doar agravează problemele țării.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: