Sistemul fiscal din Italia este analizat în urma unui studiu care arată că îi favorizează pe cei bogați

Italia steag Sursa foto: Pixabay

Un nou studiu arată că sistemul fiscal din Italia este distorsionat într-un mod care permite celor mai bogați 7% din societate să plătească proporțional mai puține taxe decât persoanele cu venituri mici și medii, alimentând inegalitatea și afectând finanțele publice într-una dintre cele mai îndatorate națiuni europene, scrie Reuters. În țările avansate, cei bogați, ajutați de consilierii financiari și de taxele scăzute pe investiții, găsesc modalități de a maximiza randamentul capitalului și de a-și reduce impozitele, iar cei 1-2% din top plătesc adesea proporțional mai puțin decât cei de sub ei.

În Italia, însă, denaturările apar mult mai devreme pe scara veniturilor și a averii, conform studiului realizat de cinci economiști, printre care și fostul funcționar al Trezoreriei Alessandro Santoro.

Documentul, care a declanșat o dezbatere în cea de-a treia economie ca mărime din zona euro, arată că sistemul este regresiv nu doar pentru cei mai bogați 1-2%, ci și pentru cei mai bogați 7% dintre italieni.

Analize Economedia

Impozitarea progresivă înseamnă că, cu cât ai mai mult, cu atât plătești mai mult ca procent din veniturile și activele tale. Sistemul devine regresiv atunci când acest principiu este inversat.

„Există dovezi că regresivitatea în Italia este remarcabilă în comparație cu economii similare și afectează veniturile de peste 76.000 de euro, cu o avere de aproximativ 450.000 de euro”, a declarat Santoro pentru Reuters.

Această situație are consecințe majore pentru economia mai largă a Italiei, spun mulți economiști.

Aceștia spun că majorarea impozitării persoanelor cu venituri medii și mari ar reduce inegalitatea într-o țară în care sărăcia a crescut de ani de zile și ar permite Romei să reducă a doua cea mai mare datorie din zona euro.

Alternativ, aceasta ar putea oferi spațiu pentru reducerea impozitelor pentru persoanele cu venituri mai mici, care cheltuiesc proporțional mai mult din venitul lor decât cei bogați, ceea ce ar putea ajuta consumul și creșterea în cea mai cronică economie slabă a blocului monetar.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că guvernul este împotriva creșterii impozitelor și a menționat reducerile de impozite pentru persoanele cu venituri mici și medii în bugetul pentru 2025 al Romei.

Italia este o țară cu o fiscalitate relativ ridicată, cu taxe de toate tipurile care se ridică la 41,5% din produsul intern brut. Dar povara este repartizată inegal.

Țara are un nivel scăzut de impozitare a unor active imobiliare și financiare care sunt surse tipice de venit pentru cei bogați, rate favorabile pentru lucrătorii independenți și un impozit pe moștenire neglijabil.

Între timp, lucrătorii cu salarii mici din Italia pierd mai mult din salariul brut pentru impozite și contribuții de asigurări sociale decât în orice altă țară din UE, arată datele Comisiei Europene.

„Am ales o combinație extremistă de rate de impozitare”, a declarat Marco Leonardi, profesor de economie la Universitatea Statale din Milano și fost consilier al predecesorului premierului Giorgia Meloni, Mario Draghi.

Majoritatea investițiilor financiare sunt impozitate de la 12,5% la 26%, chiria pe proprietăți poate fi impozitată la o rată fixă de 21%, iar locuințele principale nu sunt impozitate.

Lucrătorii independenți, o bază de sprijin pentru guvernul de dreapta al lui Meloni, pot plăti doar 15% pe un venit anual de până la 85.000 de euro, în timp ce cea mai mare cotă de impozitare de 43% pentru salariați se aplică veniturilor de peste 50.000 de euro pe an.

În urmă cu 50 de ani, rata maximă a impozitului pe venit din Italia, aplicată celor cu cele mai mari venituri, era de 72%.

Ca urmare a acestor denaturări, persoanele care câștigă între 29.000 și 75.000 de euro pe an, care reprezintă 21% din contribuabili, contribuie cu peste 40% din veniturile din impozitul pe venit, arată datele Trezoreriei.

Impozitul pe moștenire produce doar 1 miliard de euro pe an, față de aproximativ 18 miliarde în Franța și 9 miliarde în Germania și Marea Britanie.

„Impozitul pe moștenire este atât de scăzut încât este nesemnificativ”, a declarat Leonardi, adăugând că Meloni ar putea finanța reduceri de impozite pentru persoanele cu venituri medii chiar și printr-o creștere marginală a acestei taxe.

Guvernul, aflat sub presiune pentru a reduce povara asupra clasei de mijloc, se luptă să găsească 2,5 miliarde de euro în bugetul pentru 2025 pentru a reduce impozitele pentru cei care câștigă 50.000-60.000 de euro.

Meloni nu manifestă nicio intenție de a găsi acești bani vizând persoanele mai înstărite din Italia, deși a dublat recent un „impozit forfetar” contestat pe veniturile obținute în străinătate, menit să atragă milionarii în țară.

Mariana Mazzucato, profesor de economie la University College din Londra și consilier politic al guvernelor, a declarat pentru Reuters că impozitele forfetare de toate tipurile sunt regresive și nocive pentru venituri.

„Într-o țară ca Italia, cu inegalități în creștere, acestea sunt pur și simplu absurde”, a spus ea.

Guvernul susține că impozitele forfetare, sau scheme similare, cum ar fi cota unică de 15% pentru lucrătorii independenți, simplifică sistemul și contribuie la reducerea evaziunii fiscale.

Santoro a îndemnat la un impozit pe averea deținută de cei mai bogați 1%, sau chiar doar de cei mai bogați 0,1%, care ar putea aduce până la 12 miliarde de euro pe an.

Primul grup se ridică la aproximativ 500.000 de persoane care dețin active de peste 2 milioane de euro, în timp ce 0,1% din cei mai bogați italieni echivalează cu 50.000 de persoane cu active de peste 15 milioane de euro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: