Ministrul slovac al agriculturii, Richard Takáč, dorește ca în constituție să impună comercianților cu amănuntul să aibă o cotă minimă definită de alimente slovace pe rafturile lor, în ciuda precedentelor din Republica Cehă și România, care au fost forțate să renunțe la inițiative similare în urma unei dispute juridice cu Comisia Europeană, scrie EurActiv.
Ministrul Agriculturii discută despre necesitatea de a crește ponderea alimentelor slovace pe rafturile magazinelor încă de la preluarea mandatului în octombrie 2023. El a semnalat recent că ar putea realiza acest lucru prin modificarea Constituției.
“Am informații că există țări din UE care au un procent de vânzare a produselor naționale în lanțurile de magazine definit în constituție”, a declarat Takáč, care este deranjat în primul rând de absența alimentelor slovace în lanțurile de supermarketuri străine.
Euractiv Slovacia a întrebat ministerul care sunt țările la care arată Takáč și dacă se pregătește o propunere de stabilire a unui procent obligatoriu de alimente slovace pe rafturile magazinelor. Ministerul nu a răspuns.
Martin Krajčovič, președintele Alianței Slovace pentru Comerț Modern (SAMO), a respins ideea în comentarii pentru Euractiv Slovacia. “Din câte știm noi, nu există nicio țară din UE care să aibă o cotă obligatorie, definită prin constituție, a produselor în funcție de originea lor.”
Krajčovič a susținut că stabilirea de cote încalcă normele pieței unice și reprezintă, de asemenea, o barieră semnificativă în calea libertății de stabilire. De asemenea, ar pune în pericol disponibilitatea alimentelor, a adăugat el.
Precedentele
Tratatele europene garantează libera circulație a produselor alimentare pe piața unică a UE. Cotele obligatorii pentru alimentele produse de fermierii sau producătorii autohtoni discreditează inevitabil producătorii din alte țări ale UE.
Au existat mai multe cazuri în care Comisia Europeană a oprit un stat membru care a încercat să introducă cote de produse alimentare, cel mai recent, Cehia și România.
Parlamentul ceh a adoptat în 2021 un amendament la Legea privind alimentele, care impunea ca marile supermarketuri să stocheze pe rafturile lor cel puțin 55% de alimente naționale. Comisia i-a avertizat împotriva acestei măsuri și i-a amenințat cu un proces la Curtea de Justiție a UE, ceea ce a determinat Praga să renunțe la această idee.
Între timp, între 2017 și 2020, marile lanțuri de supermarketuri din România au fost obligate să ofere cel puțin 51% din alimentele naționale. Imediat ce legea a intrat în vigoare, Comisia a lansat o acțiune în justiție împotriva țării. Urmând exemplul ceh, România a dat în cele din urmă înapoi.