Societatea Națională a Apelor Minerale și Germisara, companii din portofoliul Ministerului Economiei, fuzionează și intră în industria de wellness, prin stațiunea Geoagiu-Băi

Băile Termale Romane (Germisara) - Geoagiu Băi Sursa foto: Centru Național de Informare și Promovare Turistică, Stațiunea Geoagiu Băi

Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), companie cu capital 100% de stat aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a fuzionat prin absorbție cu societatea Germisara SA, societate care are tot Ministerul Economiei drept acționar unic, anunță compania într-un comunicat de presă. În urma acestei fuziuni, SNAM își adaugă în portofoliu o nouă licență de exploatare apă minerală balneo-terapeutică aflată în stațiunea Geoagiu Băi, devenind astfel furnizor pentru domeniul balneației și wellness-ului din localitate.

Decizia privind fuziunea dintre SNAM și Germisara a fost luată la nivelul Ministerului Economiei, forul tutelar pentru ambele societăți, și a fost finalizată la 31 decembrie 2022, în urma unei proceduri care a durat aproape un an de zile.

„Fuziunea permite o sinergie în administrarea celor două companii, printr-un sistem decizional unitar care conduce la o utilizare mai eficientă a resurselor umane și logistice. Societatea Națională a Apelor Minerale, cu experiența sa de succes (fiind o companie de stat pe profit), asigură premisele optime pentru exploatarea și valorificarea apei minerale terapeutice și pentru gestionarea eficientă din punct de vedere durabil și economic al patrimoniului preluat de la Germisara. Creșterea numărului de perimetre cu potențial de valorificare din punct de vedere terapeutic se înscrie în tendința actuală de dezvoltare a turismului balnear și al wellness-ului, fiind în concordanță cu Strategia Națională a României pentru dezvoltarea turismului 2019- 2030, dar și cu Strategia pentru dezvoltarea turismului balnear”, a declarat Alin Udriște, Directorul General SNAM.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

SNAM arată că, odată cu intrarea în patrimoniul SNAM a surselor de apă ale Germisara, acestea vor beneficia de lucrări de reabilitare și extindere a perimetrelor, cu efect direct în creșterea încasărilor din vânzare de apă și redevențe mai mari, care reprezintă venituri la bugetul de stat și bugetele locale.

„Societatea Națională a Apelor Minerale SA, prin specialiștii săi, are o experiență considerabilă în domeniul gestionării durabile, exploatării și valorificării resurselor hidrominerale, ceea ce va aduce un plus de valoare prin utilizarea unor echipamente performante de extragere a apei minerale terapeutice. Astfel, vom reuși să dezvoltăm activitatea de exploatare și valorificare apă minerală terapeutică”, a mai afirmat Alin Udriște.

Germisara SA a luat fiinţă ca urmare a HG 1041/25.09.1990, prin desprinderea de fostul OJT, și a deţinut, la înfiinţare, mai multe imobile cu domeniile de activitate alimentaţie publică, comerţ şi turism. În anul 1999, în baza HG 221/1995 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, societatea este atestată pentru exploatarea apelor termominerale obţinând Licenţa de concesiune pentru exploatare nr. 324/07.05.1999 pentru o perioada de 20 ani, cu drept de prelungire garantat de lege pe perioade succesive de 5 ani. În anul 2008, exploatarea apelor termo-minerale devine principalul obiect de activitate al societăţii. Societatea își obținea venitul principal prin activitatea de exploatare a apei termo-minerale, vânzând apă termominerală către operatori economici din staţiunea Geoagiu Băi care deţin bazine, piscine şi baze de tratament balnear.

Zona Geoagiu are particularităţi geologice unice, ceea ce a făcut-o să fie un permanent punct de atracţie al cercetătorilor. Astfel, încă din perioada interbelică se fac primele foraje de cercetare geologică care au urmărit punerea în valoare a zăcământului de ape minerale balneoterapeutice. La început cercetarea s-a bazat pe datele cunoscute din exploatarea izvoarelor din jurul mamelonului de travertin, pentru ca apoi aria de cercetare să se lărgească şi să fie puse în valoare alte surse de ape minerale balneoterapeutice.

Punerea în valoare a zăcământului şi optimizarea exploatării acestuia s-a făcut în perioada 1960-1985. În 2008, Geoagiu-Băi a fost clasificată ca stațiune turistică de interes național, iar la 27 septembrie 2010, stațiunea Geoagiu-Băi a primit, la Bruxelles, titlul de Destinație Turistică de Excelență a României.

SNAM este o companie din domeniul extracției și livrării de ape minerale naturale și terapeutice. Deținătoare a 41 de licențe de exploatare perimetre acvifere și a unei licențe de explorare, societatea are ca acționar unic Ministerul Economiei și este condusă după principiile guvernanței corporative pentru companiile de stat, încă din 2019. Anul trecut, compania a vândut 1,07 milioane de litri de apă și a realizat un profit de 2,9 milioane de lei, la afaceri de 44,7 milioane lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: