Soluție pentru ca Republica Moldova să scape de șantajul Rusiei. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu: România trebuie să ajute Moldova cu păcură și gaz natural și să le închiriem un depozit Romgaz

Gazprom

Republica Moldova se confruntă cu o penurie de gaze naturale după ce contractul cu Gazprom a expirat, iar tarifele cerute de compania rusă depășesc posibilitățile Chișinăului. În paralel, liderii de la Kremlin le cer imperativ omologilor moldoveni să vină la negocieri la Moscova. Răzvan Nicolescu, fostul ministru român al Energiei și actual membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), susține că România trebuie să ajute Moldova cu gaze și păcură.

”Cred că România trebuie și poate să ajute Republica Moldova cu păcură și gaz natural pentru consumul care exclude cel mai mare consumator, Centrala de la Cuciurgani (din Transnistria, care e alimentată separat de Gazprom)”, a declarat Nicolescu pentru G4Media.ro.

El susține că România, în ciuda scăderii producției de gaz din ultimii ani, are suficiente resurse pentru a-și permite acest ajutor: ”La o iarnă normală, România nu va avea probleme cu securitatea aprovizionării cu gaz. La o iarnă foarte aspră, vom avea probleme cu sau fără ajutorul dat moldovenilor. În momente grele trebuie să ne ajutăm. Nu avem voie să îi lăsăm să îi umilească nimeni”.

România are un consum anual de circa 11,5 – 12 miliarde de metri cubi de gaz, iar Republica Moldova consumă circa 10% din această cantitate, potrivit statisticii Institutului Național de Cercetări Economice de la Chișinău.

În aceste zile, Moldovagaz, compania care furnizează gazele în Moldova, le-a cerut consumatorilor finali să reducă consumul zilnic de gaze naturale. Fostul consilier prezidențial și expert în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că Rusia dorește acum „să-i îngenuncheze pe moldoveni” pentru că la alegerile parlamentare de anul trecut au votat în majoritate pentru un partid proeuropean.

„Este un scenariu coordonat între Gazprom şi Inter RAO, cei care controlează centrala termoelectrică moldovenească (de la Cuciurgan, în Transnistria – n.r.). De la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la preţuri speculative, preţuri spot, în timp ce noi, timp de 14 ani, am avut un contract cu preţuri de termen lung, legate de preţul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situaţie”, a explicat Tofilat actuala situație și contextul economico-politic al relațiilor actuale dintre Moscova și Chișinău.

Răzvan Nicolescu a mai declarat pentru Economedia că, pe lângă ajutorul punctual cu gaze și păcură din acest an, România ar putea pune la dispoziția Moldovei și un depozit intern de gaze.

”Începând cu anul viitor ar trebui să le închiriem unul dintre depozitele Romgaz, depozite care oricum nu sunt pline niciodată, coroborat cu acțiuni la Bruxelles pentru ca grecii și bulgarii să se țină de cuvânt și să se interconecteze cu România și, mai departe, cu Republica Moldova. În acest fel, Moldova va putea să cumpere vara gaze naturale lichefiate (LNG), să le stocheze în România și să le ia iarna. Atunci când România va începe exploatarea gazelor în Marea Neagra, vom avea mai mult gaz decât consumă piața românească și piața din Moldova. În ceea ce privește Gazprom, este și va rămâne o forță regională care noua însă ne poate fi indiferentă, dacă vom reuși să punem în valoare resursele României. Putem să nu depindem de ei așa cum depind vecinii noștri unguri, de exemplu”, a spus Nicolescu.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat joi că îl așteaptă luna viitoare la Moscova pentru o rundă de discuții pe omologul său moldovean, Nicu Popescu, în contextul în care Gazprom nu se grăbește să prelungească contractul Republicii Moldova pentru furnizarea gazelor ce expiră la finalul lunii octombrie. În paralel, în Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale, pentru că Gazprom nu furnizează suficiente gaze în statul care depinde 100% de gigantul rus.

Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a refuzat prețul oferit de Gazprom de 790 de dolari per 1.000 de metri cubi de gaz.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *