Soluțiile AI pot ajuta în procesele de optimizare fiscală ale companiilor

Creier - inteligență artificială Pixabay Sursa foto: Pixabay

Apariția soluțiilor de inteligență artificială (AI) este privită, cel puțin în domeniul fiscal, cu entuziasm și prudență deopotrivă, ca orice noutate. Entuziaștii văd mai multe beneficii versus riscuri ori neajunsuri, în timp ce prudenții văd mai degrabă invers, mai ales în contextul așteptării aprobării reglementărilor detaliate privind funcționarea și adopția soluțiilor AI. Este cert însă că, în momentul luării deciziei pentru aplicarea unei soluții AI în zona fiscală, este obligatorie conexiunea strategiei fiscale cu strategia de business a companiei sau a grupului.

Referindu-ne la utilizarea AI în optimizarea fiscală, în sensul creșterii eficienței și acurateței deciziilor fiscale, am identificat câteva moduri în care AI poate genera beneficii:

Analiza Datelor: AI poate procesa și analiza cantități mari de date fiscale pentru a identifica modele, tendințe și anomalii. Prin utilizarea algoritmilor de învățare automată, AI poate identifica riscurile fiscale, potențialele incoerențe și posibilele erori ce pot apărea în declarațiile fiscale sau în alte documente legate de fiscalitate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pasul următor ar fi o mai eficientă Analiză a Riscului Fiscal, bazată pe analiza datelor. Soluția AI poate evalua riscurile fiscale asociate cu deciziile de afaceri și poate oferi estimări cu privire la impactul fiscal al diferitelor scenarii și strategii, ceea ce va ajuta organizațiile să ia decizii informate și să gestioneze riscurile fiscale în mod proactiv.

Prin integrarea tehnologiilor AI în procesele de optimizare fiscală, organizațiile pot beneficia de o mai mare eficiență operațională, de o mai mare precizie în evaluarea fiscală și de o mai bună conformitate cu legislația fiscală în continuă schimbare. Desigur, așa cum e cazul la modul general în ce privește utilizarea AI, este important să se țină cont și de aspectele legale, etice și de confidențialitate asociate.

Ca urmare a unei analize de risc fiscal mai precise, poate fi mult diminuat riscul de neconformare. Îmbunătățirea Conformității Fiscale este un alt potențial beneficiu, pentru că AI poate asista în asigurarea respectării normelor fiscale și a reglementărilor în vigoare. Prin monitorizarea și actualizarea continuă din punct de vedere operațional a schimbărilor legislative și a politicilor fiscale, AI poate ajuta organizațiile să rămână conforme cu cerințele fiscale și să evite sancțiunile și litigiile.

De asemenea, având analize mult mai precise ale datelor aflate la îndemâna unei companii (și mult mai bine segmentate), AI poate fi utilizat în Automatizarea Proceselor Fiscale. Aceste soluții pot automatiza procesele repetitive și intensive din domeniul fiscal, cum ar fi calculul impozitelor, pregătirea declarațiilor fiscale, monitorizarea conformității și gestionarea riscurilor fiscale. Pot fi astfel mult reduse erorile umane și se poate ajunge la economii semnificative de timp și resurse.

Având toate procesele anterioare de o calitate mult îmbunătățită, companiile pot lua în considerare o nouă abordare în procesul de Optimizare a Planificării Fiscale. AI poate fi folosit pentru a identifica strategii și soluții optime pentru planificarea fiscală a unei companii. Prin analizarea situațiilor individuale și a obiectivelor fiscale, AI ar putea recomanda structuri fiscale eficiente pentru a maximiza beneficiile fiscale.

De partea autorităților fiscale, este foarte posibil ca, adoptând soluțiile AI în procesele de control, acestea să ajute semnificativ la o creștere a eficienței acestora în detectarea Fraudei Fiscale. Prin analiza modelelor de comportament și a datelor financiare, AI poate identifica potențialele cazuri de fraudă fiscală sau de evaziune fiscală. Algoritmii de detecție a anomaliei pot alerta autoritățile fiscale sau organizațiile private pentru investigații suplimentare.

Ce este de făcut în acest ocean de posibilități pe care le deschide AI? Unul din aspectele cheie pe care îl recomandăm este proactivitatea, care va genera avantaje competitive celor care utilizează cu succes AI în business. De asemenea, trebuie avut în vedere managementul schimbării și pregătirea angajaților, în concordanță cu aspectele de HR relevante la nivelul companiei. În ce privește gestionarea funcției fiscale cu ajutorul AI, este necesară o definire cât mai specifică și structurată a modelului existent și a priorităților de revizuire. În acest fel, implementarea AI poate să ia în considerare etape concrete, în funcție de ceea ce generează în momentul actual cele mai mari provocări (sarcini repetitive, timp consumat, lipsa resurselor interne sau în piața forței de muncă). Implementarea AI în fiscalitate, ca de altfel orice nouă etapă de evoluție apărută în decursul timpului, este un proces fluid și creativ.

Încadrarea folosirii technilogiei AI într-un cadru mai larg de atingere a obiectivelor strategice ale organizației este esențială. Numai în acest fel se poate construi un „business case” pozitiv. Tehnologia este deja prezentă pe piața locală și avantajele competitive pe care le poate aduce folosirea tehnologiei AI vor fi vizibile în următorul an.

Companile care încep să folosească tehnologiei AI/GenAI își construiesc din timp exact acea „fundație” necesară creșterii încrederii în AI și folosirii acesteia pe scară largă. Această fundație, obligatorie, acoperă aspecte precum: pregătirea datelor (AI ready data), guvernanța AI, conformitatea cu reglementările în vigoare și cyber-security.

Opinie de:

Andra Cașu, Partener, liderul departamentului Taxe directe, EY România

Aurelia Costache, Partener, AI & Data Leader, EY România

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: