Sondaj bancar: Unul din patru deţinători de carduri de credit nu îl folosesc

cumparaturi online card foto pexels-karolina-grabowska sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Unul din patru (24%) deţinători de carduri de credit nu îl folosesc, potrivit unui sondaj online realizat de Finzoom pentru CEC Bank, transmit reprezentanții băncii, citați de Agerpres.

De asemenea, 36% dintre deţinătorii de carduri plătesc ulterior integral sumele utilizate lunar de pe cardul de credit, mai arată dagele.

Chiar şi în situaţiile în care există sume neacoperite, 45% dintre respondenţi au doar solduri mici, de sub 2.500 lei, ceea ce înseamnă că posesorii de carduri de credit utilizează cardurile de credit cu prudenţă, conform CEC Bank.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cei mai mulţi utilizatori au identificat avantajele cardului de credit şi ştiu să-l folosească, astfel încât să nu plătească costuri suplimentare, reiese din răspunsurile furnizate în cadrul sondajului.

Doar 11% dintre respondenţi susţin că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, operaţiuni pentru care cele mai multe bănci percep dobânzi mai mari decât pentru plăţile la comercianţi. Un procent de trei ori mai mare (33%) de utilizatori susţin că a optat pentru sistemul de plată în rate fără dobândă, în contextul în care oferta include carduri de credit cu între 3 şi 24 de rate fără dobândă.

Principalul motiv pentru care consumatorii solicită un card de credit este avantajul de a cumpăra pe loc şi de a plăti mai târziu (29% dintre răspunsuri).
Accesul rapid la bani este motivaţia pentru 20% dintre respondenţi, iar 14% sunt atraşi de costurile reduse, dacă rambursează la timp sumele utilizate.

În ceea ce priveşte sumele cheltuite lunar de pe cardul de credit, pentru 37% dintre cei chestionaţi acestea sunt în medie între 300 şi 1.000 de lei. Alţi 24% dintre deţinătorii de carduri de credit cheltuie sub 300 de lei, iar 18% dintre respondenţi cheltuie lunar sume de 1.000 – 2.500 lei

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi folosesc cardul de credit de 1-2 ori pe lună (45%), 20% realizează 3-5 operaţiuni lunar, iar 24% fac mai mult de 5 operaţiuni lunar.

Cu privire la reticenţele faţă de cardurile de credit, cei mai mulţi (40%) menţionează costurile mari (dobânda şi comisioanele). Pentru 28% dintre respondenţi este prea mare tentaţia de a cheltui mai mult decât îşi permit, iar 20% se tem că nu-şi vor permite să ramburseze creditul.

Sondajul privind utilizarea cardurilor de credit a fost realizat în luna septembrie, pe un eşantion de peste 2.000 de respondenţi din toată ţara.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: