Sondaj Bestjobs: Mai mult de trei sferturi dintre angajați fac economii ori își mai iau un job cu gândul la facturile mari de la iarnă. Din cauza inflației, nu mai ies în oraș și cumpără mai puține haine

Adrian Tudor sept. 15, 2022 0 comentarii
facturi bani energie

Teama de facturile mari din această iarnă la energie și gaz îi determină pe cei mai mulți dintre angajați să se gândească la soluții pentru a avea grijă de bugetul personal.

Astfel, potrivit unui sondaj al platformei de recrutare Bestjobs, 8 din 10 angajaţi români își fac deja planuri pentru iarnă. 

Un sfert dintre aceștia au început să pună bani deoparte în ultimele luni pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor din perioada următoare, 13% spun că apelează la investiţii pentru a-şi diversifica sursele de venit, iar 10% au de gând să îşi ia un loc de muncă suplimentar, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a-şi rotunji veniturile.

De asemenea, aproximativ o treime (35%) vor fie cât mai atenți la consumul de energie în lunile de iarnă, în timp ce doar 20% consideră că nu vor fi afectaţi financiar de creşterea costurilor.

Peste jumătate dintre cei intervievaţii (57%) care lucrează de acasă susţin că vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilităţile.

“Criza energetică anunţată ne pune în faţa unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piaţa muncii. Presiunea pe care angajaţii o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluţii. Din fericire, cei mai mulţi dintre angajaţii care îşi desfăşoară munca remote au la dispoziţie posibilitatea de a merge la birou şi de a reduce astfel consumul utilităţilor acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni şi facturile la încălzire. Aşadar, vedem o creştere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori. În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, explică Ana Vişian, director de Marketing BestJobs.

În plus, pentru a face faţă facturilor crescute la utilităţi, angajaţii români au de gând să nu mai cumpere gadget-uri, electronice şi electrocasnice de mari dimensiuni sau produse neesenţiale (33%). Ulterior, vor tăia de pe listă îmbrăcămintea şi încălţămintea (23%), dar şi banii pentru ieşirile în oraş (10%) şi pentru comenzile de mâncare (10%).

Cu toate acestea, obiceiurile care aduc cel mai mult confort şi îmbunătăţesc starea de spirit rămân ultimele pe lista “tăierilor”: serviciile de streaming filme şi muzică (3%), abonamentul la sală sau bazin de înot (3%) şi bugetul de cheltuieli pentru sărbătorile de iarnă (3%).

Nu doar facturile sunt o amenințare pentru venituri, ci și inflația, care a urcat în august la 15,3%.

În acest caz, doar 3% au spus că se vor baza pe măririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat în aşa fel încât să acopere nivelul inflaţiei. 

Cei care nu au asemenea clauze în contracte elimină  cheltuielile inutile (37%), amână vacanţele pentru perioade mai stabile (20%), ies mai rar în oraş (40%) şi cumpără mai puține haine (40%).

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 27 august – 11 septembrie 2022 pe un eşantion de 1.272 utilizatori de Internet din România.

 

 

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *