Teama de facturile mari din această iarnă la energie și gaz îi determină pe cei mai mulți dintre angajați să se gândească la soluții pentru a avea grijă de bugetul personal.
Astfel, potrivit unui sondaj al platformei de recrutare Bestjobs, 8 din 10 angajaţi români își fac deja planuri pentru iarnă.
Un sfert dintre aceștia au început să pună bani deoparte în ultimele luni pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor din perioada următoare, 13% spun că apelează la investiţii pentru a-şi diversifica sursele de venit, iar 10% au de gând să îşi ia un loc de muncă suplimentar, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a-şi rotunji veniturile.
De asemenea, aproximativ o treime (35%) vor fie cât mai atenți la consumul de energie în lunile de iarnă, în timp ce doar 20% consideră că nu vor fi afectaţi financiar de creşterea costurilor.
Peste jumătate dintre cei intervievaţii (57%) care lucrează de acasă susţin că vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilităţile.
“Criza energetică anunţată ne pune în faţa unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piaţa muncii. Presiunea pe care angajaţii o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluţii. Din fericire, cei mai mulţi dintre angajaţii care îşi desfăşoară munca remote au la dispoziţie posibilitatea de a merge la birou şi de a reduce astfel consumul utilităţilor acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni şi facturile la încălzire. Aşadar, vedem o creştere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori. În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, explică Ana Vişian, director de Marketing BestJobs.
În plus, pentru a face faţă facturilor crescute la utilităţi, angajaţii români au de gând să nu mai cumpere gadget-uri, electronice şi electrocasnice de mari dimensiuni sau produse neesenţiale (33%). Ulterior, vor tăia de pe listă îmbrăcămintea şi încălţămintea (23%), dar şi banii pentru ieşirile în oraş (10%) şi pentru comenzile de mâncare (10%).
Cu toate acestea, obiceiurile care aduc cel mai mult confort şi îmbunătăţesc starea de spirit rămân ultimele pe lista “tăierilor”: serviciile de streaming filme şi muzică (3%), abonamentul la sală sau bazin de înot (3%) şi bugetul de cheltuieli pentru sărbătorile de iarnă (3%).
Nu doar facturile sunt o amenințare pentru venituri, ci și inflația, care a urcat în august la 15,3%.
În acest caz, doar 3% au spus că se vor baza pe măririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat în aşa fel încât să acopere nivelul inflaţiei.
Cei care nu au asemenea clauze în contracte elimină cheltuielile inutile (37%), amână vacanţele pentru perioade mai stabile (20%), ies mai rar în oraş (40%) şi cumpără mai puține haine (40%).
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 27 august – 11 septembrie 2022 pe un eşantion de 1.272 utilizatori de Internet din România.