Sondaj: Construcțiile din zona euro s-au confruntat cu o „contracție susținută” în luna decembrie

caramida, constructii, muncitor Sursa foto: Pixabay

Sectorul construcțiilor din zona euro se confruntă cu o „contracție susținută”, potrivit celui mai recent sondaj realizat de S&P Global Eurozone Construction PMI pentru luna decembrie.

Activitatea a scăzut în toate cele trei mari economii ale blocului de 20 de națiuni – Germania, Franța și Italia.
Cifrele, bazate pe un sondaj realizat în rândul directorilor de achiziții de la 650 de companii de construcții, reprezintă cel mai recent semn al declinului activității în economiile europene afectate de războiul din Ucraina și de creșterea rezultată a costurilor cu energia și a altor costuri.

„Cea mai recentă citire a indicat o contracție susținută a nivelurilor de activitate în domeniul construcțiilor din zona euro”, se arată în concluziile sondajului.

Laura Denman, economist la S&P Global Market Intelligence, a declarat că sectorul a încheiat anul 2022 pe o „notă negativă”, cu o „scădere puternică” a activității din domeniul construcțiilor.

Ultimele trei luni ale anului 2022 au marcat cea mai slabă performanță trimestrială a indicelui din trimestrul aprilie-iunie 2020, când cifrele au fost afectate de efectele pandemiei de coronavirus.

Excluzând efectele pandemiei, activitatea totală a scăzut în cel mai puternic ritm din martie 2013, iar comenzile noi în cel mai rapid ritm din septembrie 2014.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *