Sondaj din piața muncii: Angajații din industria IT sunt rezervați  în decizia de a-și schimba locul de muncă actual, dar își doresc o creștere salarială de 20%

calculator IT tech Foto: Pexels

Oferta salarială adecvată reușește să încline balanța în decizia de schimbare a jobului, în ciuda curentului de prudență remarcat între candidații de profil, arată studiul „Atragerea candidaților IT în anul 2023”, derulată de Prohuman împreună cu BestJobs în perioada februarie-aprilie 2023.

Astfel, angajații din industria IT sunt rezervați  în decizia de a-și schimba locul de muncă actual (aproximativ 1 din 3 nu se gândește să plece la altă companie), își doresc o creștere salarială care să țină cont de inflație (peste 20% din salariul actual) și un program flexibil și beneficii extrasalariale. De asemenea, se așteaptă să crească numărul de femei angajate în domeniul IT.

Compania specializată în HR Prohuman, parte a grupului cu același nume care furnizează servicii de resurse umane în 7 țări europene, a anunțat în cadrul evenimentului RecruiTECH de pe 20 aprilie rezultatele cercetării „Atragerea candidaților IT în anul 2023”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Proiectul a fost desfășurat în parteneriat cu BestJobs în perioada februarie-aprilie 2023, înregistrând un total de 267 de respondenți, angajați și freelancers în IT&C, inginerie, marketing, precum și în departamente IT ale companiilor din diverse domenii de activitate: BPO/SSC, Contabilitate / Financiar / Audit, Manufacturing, Producție, Retail, Entertainment, Banking, Servicii, Telecom.

Tendința principală remarcată în urma centralizării răspunsurilor obținute se referă la reținerea candidaților în a-și schimba jobul luând în considerare nivelul salarial in piață (28% dintre respondenți), precum și contraoferta de la locul actual de muncă (23%), însă decizia poate fi decisiv influențată – conform a 46% dintre respondenți – de o creștere salarială de peste 20% oferită de o nouă oportunitate profesională.

Părerea audienței vizavi de adaptarea companiilor la creșterea inflației este împărțită, cu 56% dintre respondenți care consideră că organizațiile nu au derulat acest proces de adaptare, în timp ce 40% au răspuns că această adaptare s-a tradus printr-o creștere salarială sau prin oferirea unui mix de creșteri salariale și extra beneficii.

Însă percepția generală la nivelul angajaților IT care au participat la realizarea acestei cercetări este legată de lipsa de vizibilitate referitor la planurile companiei cu care lucrează, la imaginea de ansamblu a activității organizației. Astfel, 35% dintre respondenți nu știu dacă se anunță restructurări de personal IT în companie în acest an, iar 51% sunt de părere, din experiența personală, că organizația are planuri de creștere a numărului de angajați IT în 2023.

Un subiect asupra căruia majoritatea audienței s-a pus de acord este beneficiul cel mai atractiv din punct de vedere profesional: posibilitatea unui program de lucru flexibil (39%). Acesta nu înseamnă, neapărat, posibilitatea de a lucra în regim remote. La întrebarea „Care este motivația cea mai mare în decizia de a accepta un job nou?”, sistemul de lucru remote a adunat doar 15% din răspunsuri, vizavi de beneficiile salariale, în proporție de 46%.

În schimb, în ipoteza acordării de beneficii la locul actual de muncă, preferința pentru programul de lucru flexibil (39%) s-a clasat cu mult înaintea altor opțiuni precum programele de învățare și dezvoltare, voucherele de vacanță, plan de investiții în acțiunile companiei sau activități pentru wellbeing.

Un aspect relevat în analiză este creșterea numărului de angajați de gen feminin cu expertiză IT din companii, aproape o treime dintre respondenți (31%) fiind de părere că între 20% și 40% dintre membrii echipei sunt femei, iar 23% au optat pentru răspunsul „între 40% și 60%”.

Câteva cifre despre profilul angajaților care au participat la cercetarea „Atragerea candidaților IT în anul 2023” derulată de Prohuman în parteneriat cu BestJobs:

  • 46% lucrează în companii cu peste 500 de angajați sau colaboratori;
  • 54% își desfășoară activitatea în sistem hibrid;
  • 53% sunt angajați în companii cu sediul în București, urmați de 17% în Cluj, iar 30% în alte orașe ale țării sau peste hotare: Brașov, Iași, Suceava, Craiova, Londra, Bratislava, Geneva;

În ce privește experiența în domeniu, majoritatea respondenților (28%) activează pe poziții Senior (5-10 ani), urmați de cei din zona Middle (2-5 ani) în proporție de 26%, din zona Entry (sub 2 ani de experiență) și, respectiv, Executive (peste 10 ani de experiență) cu 23% fiecare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: