Economia americană va intra în recesiune anul viitor, potrivit a aproape 70% dintre cei mai importanți economiști din mediul academic chestionați de Financial Times.
Cel mai recent sondaj, realizat în parteneriat cu Initiative on Global Markets de la Booth School of Business a Universității din Chicago, sugerează o creștere din ce în ce mai puternică către o recesiune pentru cea mai mare economie a lumii, după una dintre cele mai rapide reveniri din istorie, în timp ce Rezerva Federală își intensifică eforturile de a limita cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.
Fed se reunește din nou marți pentru o ședință de politică monetară de două zile, în cadrul căreia se așteaptă ca oficialii să pună în aplicare prima majorare consecutivă a ratei dobânzii cu jumătate de punct din 1994 și să semnaleze continuarea acestui ritm cel puțin până în septembrie.
Aproape 40% dintre cei 49 de respondenți estimează că Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) – instituția care stabilește când încep și când se termină recesiunile – va declara intrarea în recesiune în primul sau al doilea trimestru al anului 2023. O treime dintre ei cred că acest apel va fi amânat până în a doua jumătate a anului viitor.
NBER caracterizează o recesiune ca fiind „o scădere semnificativă a activității economice, care se extinde în întreaga economie și durează mai mult de câteva luni”.
Doar un singur economist a creionat o recesiune în 2022, majoritatea prezicând o creștere lunară a locurilor de muncă între 200.000 și 300.000 în medie pentru restul anului. Rata șomajului ar urma să se mențină la 3,7%, potrivit estimării mediane pentru luna decembrie.
Rezultatele sondajului, care au fost colectate între 6 și 9 iunie, contrazic poziția Fed, potrivit căreia aceasta poate reduce cererea fără a provoca dureri economice substanțiale. Banca centrală preconizează că, pe măsură ce majorează ratele dobânzilor, angajatorii de pe piața forței de muncă din SUA, aflată în plină expansiune, vor opta pentru reducerea numărului de locuri de muncă, care a fost ridicat la un nivel istoric.