SONDAJ: Peste 60% dintre antreprenorii români cred că vor fi nevoiți să facă concedieri / Patru din 10 dintre cei care cred că vor face acest lucru se așteaptă să fie nevoiți să concedieze între 10% și 20% dintre angajați

o femeie își strânge lucrurile de pe birou după ce a fost concediată Sursa foto: Freepik

Un sondaj intern al Romanian Business Leaders, care nu are reprezentativitate națională, dar la care au răspuns 417 de antreprenori, arată că 62% dintre antreprenorii care au răspuns se așteaptă ca evoluția afacerilor lor să ducă la nevoia de concedieri, iar dintre antreprenorii care cred că vor fi nevoiți să facă concedieri, 41% se așteaptă că vor fi nevoiți să concedieze între 10% și 20% dintre angajați, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Un sondaj intern al Romanian Business Leaders, care nu are reprezentativitate națională, dar la care au răspuns 417 de antreprenori, arată o nervozitate mare în rândul acestora. Un climat politic instabil, dominat de discurs anti-investiții și retorică economică populistă, va avea consecințe directe și grave asupra economiei reale. Romanian Business Leaders avertizează că, în eventualitatea unor decizii care deturnează România de la angajamentele sale europene și occidentale, mulți antreprenori anticipează că vor fi nevoiți să recurgă la concedieri pentru a proteja sustenabilitatea afacerilor”, arată organizația.

În cazul în care pe 18 mai, românii vor alege un candidat perceput ca având potențialul de a determina îndepărtarea României de Uniunea Europeană și valorile occidentale, 62% dintre antreprenorii care au răspuns se așteaptă ca evoluția afacerilor lor să ducă la nevoia de concedieri, în timp ce 33% cred că numărul de angajați va fi același și doar 5% consideră că vor face angajări.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Dintre antreprenorii care cred că vor fi nevoiți să facă concedieri,

  • 12% se așteaptă că vor fi nevoiți să concedieze sub 10% dintre angajați,

  • 41% între 10% și 20% dintre angajați

  • 28% între 20% și 30% dintre angajați

  • 10% între 30% și 40% dintre angajați

  • 9% peste 40% dintre angajați.

Este important de spus că, dintre antreprenorii care iau în calcul concedieri, 72% sunt microîntreprinderi (sub 10 angajați) și companii mici (între 10 și 50 de angajați), iar 28% sunt companii medii (între 50 și 250 de angajați) și mari (peste 250 de angajați).

În același timp, 69% dintre antreprenori se așteaptă ca puterea de cumpărare a angajaților să scadă semnificativ, și 18% se așteaptă să scadă ușor.

Sondajul, nereprezentativ la nivel național, este bazat pe o eșantionare de proximitate, fiind membri RBL, și a fost făcut pe 417 de companii din toată țara, dintre care 30% sunt microîntreprinderi, 38% sunt întreprinderi mici, 23% sunt întreprinderi medii, și 9% sunt întreprinderi mari.

În cadrul Summitului Romanian Business Leaders care a avut loc în data de 7-8 mai, au fost discutate riscurile economice și macroeconomice provocate de instabilitatea politică și economică. Între acestea au fost subliniate:

  • scăderea bruscă a încrederii investitorilor și o retragere accelerată a capitalului străin,

  • blocaje în accesarea fondurilor europene

  • o posibilă retrogradare a ratingului de țară la categoria „junk”, ceea ce ar însemna costuri de împrumut mult mai mari pentru stat, dar și pentru mediul privat.

În paralel, presiunile inflaționiste și dezechilibrele bugetare generate de politici fiscale hazardate vor conduce la o depreciere semnificativă a leului, cu efecte directe asupra puterii de cumpărare a populației și asupra costurilor de operare ale companiilor.

„Mediul de afaceri nu poate funcționa într-un climat politic și economic instabil, izolat și lipsit de credibilitate internațională. Stabilitatea, predictibilitatea și apartenența fermă la spațiul euro-atlantic sunt condiții esențiale pentru păstrarea locurilor de muncă, creștere economică și dezvoltare durabilă. De aceea, comunitatea antreprenorială re-afirmă fără echivoc că drumul României trebuie să rămână clar și ireversibil: pentru UE, pentru NATO, pentru OCDE. Aceste repere definesc prezentul și viitorul României democratice și prospere”, arată Romanian Business Leaders.

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație imparțială, apolitică. RBL este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Acestea sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunității RBL din București și cele 7 filiale locale.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.