Fabricile din zona euro au încheiat anul 2023 pe picior greșit, cu o contracție a activității în decembrie pentru a 18-a lună consecutivă, potrivit unui sondaj care a dat puține semne de o revenire puternică iminentă într-o economie care probabil a intrat în recesiune, scrie Reuters.
Indicele final HCOB al managerilor de achiziții (PMI) din industria prelucrătoare din zona euro, compilat de S&P Global, a urcat la 44,4 în decembrie, de la 44,2 în noiembrie, dar a rămas ferm sub pragul de 50 care separă creșterea activității de contracție.
O estimare preliminară a fost de nicio schimbare față de noiembrie.
Un indice care măsoară producția, care alimentează un PMI compozit care va fi publicat joi și care este considerat un bun indicator al sănătății economice, a scăzut la 44,4 de la 44,6 în noiembrie, dar a depășit estimarea preliminară de 44,1.
Tendința pesimistă a indicat puternic o contracție a PIB-ului zonei euro în ultimul trimestru, a declarat economistul șef al Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia. Economia blocului s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, potrivit datelor oficiale, astfel că un al doilea trimestru de contracție ar corespunde definiției recesiunii.
“Pe fondul unei prăbușiri neîncetate în sectorul manufacturier din zona euro, indicele PMI HCOB a înregistrat puține îmbunătățiri față de luna noiembrie. Acesta descrie o imagine sumbră pentru zona euro și ar însemna că zona euro a intrat în recesiune în trimestrul al treilea”, a declarat de la Rubia.
Zona euro, formată din 20 de țări, va suporta o recesiune de iarnă scurtă și superficială, potrivit unui sondaj Reuters realizat la începutul lunii decembrie.
Scăderea continuă a comenzilor noi s-a atenuat moderat luna trecută, dar a rămas sub 50, așa cum a fost pentru tot anul 2023. Subindicele a crescut la 42,0 de la 41,5 la 42,0.
“Slăbiciunea comenzilor noi este un ecou al pesimismului, retrăgându-se aproape la fel de rapid ca în luna precedentă”, a adăugat de la Rubia.
O mare parte din activitatea din decembrie a fost generată de finalizarea comenzilor vechi, a arătat indicele de restanțe de lucru și a sugerat că producătorii nu se așteaptă la o redresare iminentă fabricile au redus efectivele pentru a șaptea lună consecutivă.