Rezerva Federală a Statelor Unite va face a patra majorare consecutivă a dobânzii, de data aceasta cu 0,75 la sută, pe 2 noiembrie, potrivit economiștilor chestionați de Reuters. Aceștia au declarat că banca centrală nu ar trebui să facă o pauză până când inflația nu va scădea la aproximativ jumătate din nivelul actual.
Cel mai agresiv ciclu de înăsprire a dobânzii din ultimele decenii a adus cu sine riscuri de recesiune tot mai mari. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre economiștii consultați de Reuters, 86 din 90, estimează că factorii de decizie vor majora rata fondurilor federale cu trei sferturi de punct procentual, până la 3,75%-4,00% săptămâna viitoare, deoarece inflația rămâne ridicată, iar șomajul este aproape de minimele anterioare pandemiei.
Doar patru respondenți au prezis o majorare de 0,50%.
“Înăsprirea anticipată a ratei dobânzii de politică monetară pe care am văzut-o până acum a avut ca scop să ajungă la o rată reală pozitivă a fondurilor federale la începutul anului 2023”, a declarat Jan Groen, strategul macro șef pentru SUA la TD Securities, referindu-se la ratele ajustate în funcție de inflație.
Majoritatea economiștilor din sondajul efectuat în perioada 17-24 octombrie au prognozat o nouă majorare 0,5% în decembrie, ceea ce ar duce rata fondurilor la 4,25%-4,50% până la sfârșitul anului 2022. A
Rata fondurilor ar urma să atingă un vârf de 4,50%-4,75% sau mai mult în primul trimestru din 2023, potrivit a 49 din 80 de economiști.
Oficialii Fed au început să se gândească la momentul în care ar trebui să încetinească ritmul de majorare a ratelor, pe măsură ce fac un bilanț al impactului acestora, având în vedere că este nevoie de multe luni pentru ca orice modificare a ratei să aibă efect.
Întrebați în jurul nivelului de inflație susținută la care Fed ar trebui să ia în considerare o pauză – care în prezent se situează peste 8%, conform indicelui prețurilor de consum (IPC) – mediana celor 22 de respondenți a spus 4,4%, conform acestei măsuri.
Fed vizează indicele cheltuielilor de consum personal (PCE), dar sondajul sugerează că aproximativ jumătate din rata actuală a inflației ar trebui să reprezinte un punct de cotitură. Inflația PCE a fost prognozată peste țintă cel puțin până în 2025.
Potrivit sondajului, inflația IPC nu ar urma să se înjumătățească până în al doilea trimestru al anului 2023, cu o medie de 8,1%, 3,9% și 2,5% în 2022, 2023 și, respectiv, 2024.
“Oficialii Fed au indicat că o pauză este posibilă doar după ce vor exista dovezi “clare și convingătoare” că inflația s-a temperat”, a declarat Brett Ryan, economist senior pentru SUA la Deutsche Bank.
“În condițiile în care Fed își continuă înăsprirea agresivă pentru a ține în frâu inflația persistentă, ne așteptăm la o recesiune moderată care va începe probabil în trimestrul al treilea al anului viitor, deoarece creșterea reală va deveni negativă, iar rata șomajului va crește substanțial.”
Anul viitor, economia ar urma să se extindă cu doar 0,4% – o prognoză care a fost revizuită în scădere în fiecare sondaj lunar consecutiv realizat de Reuters de când Fed a început să crească în martie – după ce în acest an a crescut în medie cu 1,7%.
Rata șomajului ar urma să ajungă la o medie de 3,7% în acest an, înainte de a crește la 4,4% și 4,8% în 2023 și, respectiv, 2024, o îmbunătățire față de sondajul anterior, dar semnificativ mai mică decât maximele înregistrate în recesiunile anterioare.