Sondaj. Trei sferturi din companiile din România au inițiat implementarea tehnologiei cloud

Cloud Sursa foto: Dreamstime.com | Maxkabakov

Aproximativ trei sferturi dintre companiile respondente din România (71,4%) au inițiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe departamente, fie pentru anumite procese și planifică o adoptare mai largă în următorii doi ani, potrivit raportului local realizat pe baza „Cloud Business Survey” efectuat de PwC Europa Centrală și de Est (ECE). Procentul este similar cu media înregistrată la nivelul ECE.

  • Cloud computing este acces la cerere, prin internet, la resurse de calcul – aplicații, servere (servere fizice și servere virtuale), stocare de date, instrumente de dezvoltare, capabilități de rețea și multe altele – găzduite la un centru de date la distanță gestionat de un serviciu  cloud furnizor (sau CSP). CSP pune aceste resurse disponibile pentru o taxă lunară de abonament sau le facturează în funcție de utilizare.

Doar 12% dintre respondenții din România au declarat că au toate activitățile în cloud (all-in on cloud) ceea ce înseamnă, printre altele, capacități avansate de dezvoltare de servicii și optimizarea volumului de muncă, peste media de 8% înregistrată în ECE. În același timp, peste 38% dintre respondenții români își propun să treacă toate operațiunile în cloud în următorii doi ani, iar 43% vor să mute jumătate sau mai mult din operațiuni.

„Cloud-ul a devenit o componentă esențială într-un mediu de operare digital, iar adoptarea sa face parte din procesul de transformare a afacerilor. Principalul câștig din implementarea cloud constă în generarea de noi modele de afaceri și, implicit, de venituri. După cum reiese din sondajul nostru, atât companiile din România, cât și cele din Europa Centrală și de Est se află la începutul călătoriei lor în cloud și ar trebui să se concentreze mai mult pe inovare și pe crearea de noi fluxuri de venituri, și nu doar pe urmărirea obiectivelor de reducere a costurilor”, a declarat Gabriel Voicilă, Partener Tehnologie, PwC România.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Întrucât se află încă la început de drum, modernizarea este principalul motiv pentru utilizarea cloud pentru 42,9% dintre companiile din România și pentru aproape jumătate (49%) dintre companiile din ECE.

În următoarele 12 luni, capacitățile pe care companiile din România vor să le dezvolte în cloud sunt analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetică (64,3%), stocarea (57%) și inteligența artificială și învățarea automată (47,6%).

Prin adoptarea tehnologiei cloud, companiile caută să obțină o valoare substanțială din investițiile lor. Ținând cont de nivelul mai scăzut de maturitate în ceea ce privește adoptarea cloud, majoritatea directorilor români intervievați spun că nu văd încă toate beneficiile investițiilor, dar se așteaptă la un progres semnificativ în următoarele 12 luni.

Dintre companiile românești care au obținut deja o valoare măsurabilă, 40,5% au menționat un timp mai scurt de lansare a produselor și serviciilor pe piață, 35,7% economii de costuri, 35,7% îmbunătățirea poziției de securitate cibernetică și 33,3% îmbunătățirea profitabilității, a experienței clienților și creșterea agilității.

Dintre cei care se așteaptă să obțină o valoare măsurabilă în următoarele 12 luni, principalele beneficii așteptate sunt creșterea productivității (64,3%), îmbunătățirea rezilienței (61,9%), creșterea agilității 60% și noi fluxuri de venituri (57%).

Principalele bariere pentru valorificarea potențialului tehnologiei cloud atât la nivelul companiilor românești avansate în cloud, cât și a celorlalte, sunt: deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a măsura/cuantifica eficient randamentul investițiilor (35,7%), constrângerile bugetare și/sau de investiții și limitările capacităților tehnologice (ambele 33,3%).

Sondajul a fost realizat în lunile februarie și martie 2023 în rândul a 389 de lideri de companii și de tehnologie din șapte țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, din sectoare precum produse industriale, servicii financiare, energie, utilități și minerit, tehnologie, media și telecomunicații, retail/FMCG și sănătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Articolele astea platite nu vorbesc si de neajunsuri, riscuri, costuri ridicate, dependenta de cloud si de licente, costurile de migrare sau de renuntare la servicii. Este o propaganda la fel cu cea politica.

    • Te-as ruga sa spui despre neajunsurile de cate te-ai lovit, riscuri, costul ridicat, licente etc. Sincer comentariul tau nu pare altceva decat rezistenta la schimbare pe care firea umana o are cand este vorba de ceva necunoscut sau greu de acceptat intr-un anume moment. Tot ce ai mentionat mai devreme este, din punctul meu de vedere, indiferent de ce provider de cloud vorbesti, lipsit de argumente solide pentru ca la un calcul corect pe termen lung cloud-ul este mult mai avantajos. Daca ar trebui sa fiu sincer as spune ca singurul risc al cloud-ul este cel social, legat de resursa umana care ar putea sa devina irelevanta.

  2. Procentul de 75% pare cam umflat dar totusi cel putin pentru cloud storage mi se pare o solutie buna in comparatie cu serverele si chiar cu NAS-urile.
    La nivel personal o solutie de 6TB de la Microsoft unde ai si Office gratuit, totul la 100Euro/an mi se pare o alternativa buna la un NAS personal care consuma, se strica si la 500euro nu ai o solutie de backup foarte buna.
    Apoi ca firma mica o solutie de cloud storage si web-mail e iarasi de preferat fata de un angajat care sa se ocupe de servere, chiar daca e doar un server trebuie sa ai un angajat pentru asta.
    Articolul e o propaganda dar solutiile exista si sunt destul de avantajoase.

  3. Reclama platita :). Cautati pe net cat companii se intorc din cloud si din ce motive. Pentru o firmulitza poate e o solutie , desi retineti. CLOUD-ul nu e ieftin deloc . Ca platesti lunar sau cat consumi tot aia e. cand aduni la sfarsitul anului. In cazul meu am platit pe 10 servere aproape 250 000 de euro , bani care ce sa vezi ii dadeam pe CLOUD intr-un singur an. Sa mai spun ca stiu cazuri de companie mare care cu 2+1 conexiuni de date tot a ramas fara legatura cu CLOUD-ul. ( Intre timp a revenit on-premises). Chiar acum testez ce pot face 1000 de euro in AWS .si credeti-ma ca mai nimic :)))). Ar mai fi destul de spus , dar nu imi place sa comentez pe net.

  4. Cloud-ul ar fi bun daca daca nu ar exista :D. De fapt este foarte prost. Iti expui toate datele tale tuturor. Iar hakingul in ziua de azi a ajuns la un nivel la care sa iti pui datele in cloud este ca si cum ti-ai unge funia cu sapun.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.