Sondaj: Unul din 3 angajați români alege să ia prânzul la un restaurant sau să comande la birou/ 85% dintre români consideră că inflația s-a resimțit inclusiv în valoarea prânzului luat la birou

angajați, birou, joburi, companie, locuri de munca Sursa foto: Pixabay

Unul din 3 angajați români alege să ia prânzul la un restaurant sau să comande la birou, în timp ce 56% dintre aceștia preferă pachetul pregătit de acasă, potrivit studiului „Prânzul la birou”, realizat de iVox.ro și Pluxee România. Obiceiurile românilor în ceea ce privește masa de prânz din timpul săptămânii de lucru s-au schimbat fundamental faţă de anii anteriori, ca o consecință a situației economice ce a afectat puterea de cumpărare a acestora.

Conform cercetării realizate în perioada 01-09 aprilie 2024, aproape 95% dintre angajații români au declarat că obiceiurile lor lunare s-au schimbat ca urmare a creșterii inflației. În topul măsurilor luate de români pentru a face față creșterii inflației se numără: o mai bună evidență a cheltuielilor lunare, decizie luată de 40% dintre respondenți, amânarea cheltuielilor semnificative precum concedii sau alte investiții, măsură realizată de aproximativ 2 din 5 români și renunțarea la mesele din oraș,  soluție adoptată de 14% dintre români. 85% dintre români consideră că inflația s-a resimțit inclusiv în valoarea prânzului luat la birou.

„Pe lângă schimbările realizate pe plan personal, angajații români caută susținere în fața majorărilor economice inclusiv de la companiile pentru care lucrează.  Printre măsurile așteptate de către angajații români de la angajatori, se numără: creșterea numărului de beneficii salariale, (22% dintre respondenți) și creșterea valorii tichetelor de masă (26% dintre români). Doar 1 din 3 angajați români au declarat ca primesc în prezent tichete de masă la valoarea maximă stabilită legal, mai exact 40 de lei/ zi”, se arată în analiză.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Studiul despre obiceiurile românilor cu privire la masa de prânz pune în lumină o situație puțin surprinzătoare: angajații români resimt efectele majorării de prețuri din ultimii ani și se așteaptă la susținere inclusiv de la companiile pentru care lucrează. Creșterea de către angajatori a valorii tichetelor de masă nu este doar o măsură așteptată de către un procent semnificativ dintre aceștia, ci și un instrument al angajatorului pentru a sprijini bugetul companiei cu până la 29%, comparativ cu alte elemente din pachetul salarial. În plus, în contextul în care crește preocuparea pentru strategiile de retenție și motivare a angajaților valoroși, credem că astfel de strategii pot încuraja loialitatea și stabilitatea pe termen lung a companiei” a declarat Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee România și Bulgaria.

Începând cu ianuarie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă ce poate fi oferit angajaților a crescut cu 12.5%, fiind în prezent 40 de lei. Sumele acordate pe tichetele de masă sunt deductibile 100%, pentru acestea plătindu-se doar impozitul pe venit şi contribuția de asigurări sociale de sănătate, fiind exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Autoritățile acordă un sprijin consistent angajatorilor să îşi susțină angajații să manânce la prânz şi să îşi crească puterea de cumpărare, prin economii de până la 29% față de aceeași sumă acordată ca și creștere salarială. În plus, sporirea puterii de cumpărare pentru angajați îmbunătățește satisfacția și starea lor de bine, stimulând nivelurile mai ridicate de implicare care se corelează direct cu creșterea productivității. Această strategie duce la creșterea loialității și a ratei de retenție a angajaților, contribuind în cele din urmă la stabilitatea și succesul pe termen lung al companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Inflatia este doar o scuza invocata de nesimtitii din HoReCa carora le doresc faliment cat mai rapid. Au ajuns pranzurile din blocurile de birouri sa coste ca-n tarile Nordice (am fost in Copenhaga, Oslo si Stockholm si stiu ce zic), iar calitatea mancarii oferite este sub orice critica, in vest daca vinzi o mizerie gen ceafa de porc cu cartofi prajiti la 25 de lei, vine inspectia sanitara si oficiul pentru protectia consumatorului si iti inchide cantina si te amendeaza. Companiile de la noi se zgarcesc la tot, tonomatele de cafea sunt atat de toxice, incat sunt interzise peste tot in EU, la noi ele sunt “facilitate” oferita de catre angajator. Cand am fost la o vizita la colegii mei din Copenhaga, aia aveau 3 aparate de cafea la 8k EUR bucata pentru vreo 40 de angajati. Noi in Romania am vrut din banii nostri sa cumparam un aparat de cafea mai bun si ni s-a spus un mare NU.

  2. Preturile in unele restaurante sunt absolut nejustificate, de exemplu in cele fast-food ca si KFC, care a marit preturile foarte mult.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.