Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat la intenția de triplare a indemnizațiilor pentru membrii Consiliului de administrație al companiei de stat CNIR, informație dezvăluită în exclusivitate de Economedia. El a spus că este de acord cu această majorare și spune că a cerut Adunării Generale a Acționarilor să le respingă propunerile.
“Cunosc intențiile a doi membri din Consiliul de Administrație al CNIR (Compania Națională de Investiții Rutiere) și tocmai, de aceea, am cerut Adunării Generale a Acționarilor (AGA) să NU le aprobe propunerile de majorare a indemnizației! În urmă cu mai mult timp, am avut o discuție pe această temă și am transmis că aceste solicitări sunt inacceptabile! Mă bucur că și alții sunt în asentimentul meu, ceea ce îmi întărește convingerea că nu vor beneficia de un tratament preferențial cu sprijinul nimănui! Reprezentanții acționarului majoritar (Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) trebuie să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește cheltuire banului public. Nu voi fi niciodată de acord cu plata unor sume care să nu se susțină pe rezultate clare și performanțe evidente! Salut demersul prim-ministrului pentru promovarea urgentă a unui act normativ care să limiteze indemnizațiile nejustificat de mari ale unora dintre membrii Consiliilor de Administrație ale companiilor de stat!”, a scris Grindeanu pe Facebook luni seara.
Și premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu va aproba triplarea indemnizațiilor pentru membrii Consiliului de administrație al companiei de stat CNIR, informație dezvăluită în exclusivitate de Economedia.
”Când nu mai există bun-simț și unii șefi de la stat au pierdut total simțul realității, trebuie intervenit legislativ și cu asumare politică. Am citit revoltat cum niște șefi din Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) își triplează cu mult tupeu și fără nicio apăsare indemnizațiile, în timp ce noi toți vorbim de reducerea cheltuielilor și de un buget cumpătat. Ei și-au propus triplarea și tot ei și-au aprobat-o! Ce spun cetățenii, pe bună dreptate, în această situație?! Așa ceva este aberant și revoltător. Iar explicația că și alții au făcut în trecut este cu atât mai sfidătoare. Sunt indemnizații considerate prea mici?! Nimeni nu te ține cu forța legat de scaunul acela călduț la stat. Sunt milioane de oameni care muncesc din greu în privat de dimineață până seara pe mult mai puțini bani”, a scris Ciolacu pe o rețea socială.
El a spus că vrea un act normativ prin care să limiteze indemnizațiile membrilor din Consiliile de Administrație din companiile de stat.
”Nu voi aproba niciun buget în Guvern al niciunei companii sau regii care mai vine cu astfel de aberații. Așa cum nici la Romsilva nu voi aproba un buget în care să se mai regăsească bonusuri la pensionare de zeci de mii de euro. Așa cum nu mai vreau să mai văd prime sfidătoare de mii de euro la Nuclearelectrica sau ASF fără nicio bază și niciun criteriu. În plus, vreau să promovăm urgent un act normativ care să limiteze indemnizațiile membrilor din Consiliile de Administrație din companiile de stat. Trebuie ca toți să înțeleagă că România nu mai este sat fără câini”.
Doi membri ai consiliului de administrație (CA) al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Cătălin Urtoi și Marius Sorin Bota, au solicitat și au obținut în Consiliul de Remunerare triplarea indemnizației tuturor membrilor CA ai instituției, de la 8.591 lei la 27.000 lei brut, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia. Șefii instituției au solicitat venituri mai mari chiar în anul austerității, când Guvernul a înghețat salariile bugetarilor și pensiile tuturor românilor și a promis că va ține sub control toate celelalte cheltuieli. Majorarea mai trebuie însă aprobată și în Consiliul de Administrație dar și în Adunarea Generală a Acționarilor a CNIR.
Cei doi membri ai CA CNIR au solicitat majorarea indemnizațiilor după ce au văzut că și administratorii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și-au dublat indemnizațiile, în luna decembrie, conform solicitării consultate de Economedia. Nu au fost invocați indicatori de performanță sau rezultate speciale ale instituției sau ale CA-ului, pentru a motiva această majorare.
Citește aici tot articolul Economedia