S&P Global: Activitatea economică în zona euro a fost aproape de stagnare în luna iulie

Calcul economie contabilitate bani Sursa foto: Pixabay

Activitatea sectorului privat din zona euro a încetinit şi mai mult în luna iulie, apropiindu-se de pragul de ‘cvasi-stagnare’, afectată de evoluţia slabă a sectorului manufacturier, potrivit indicatorului Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, publicat miercuri de S&P Global, informează AFP, citat de Agerpres.

Acest indicator, calculat pe baza unui sondaj derulat în rândul întreprinderilor, a coborât în luna iulie până la 50,1 puncte, de la un nivel de 50,9 puncte în luna iunie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Practic, acest indicator este imediat deasupra pragului de 50 de puncte care separă o creştere a activităţii economice, de o contracţie a economiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Economia zonei euro suferă oare de o toropeală estivală? Datele semnalează o cvasi-stagnare a sectorului privat în luna iulie”, a comentat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank (HCOB). Acesta a subliniat că există o divergenţă semnificativă între „înrăutăţirea puternică a conjuncturii în sectorul manufacturier” şi „creşterea moderată din sectorul serviciilor”. „Încetinirea economică observată în ultimele luni nu exclude totuşi posibilitatea unei creşteri a Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea”, a estimat economistul.

În cazul statelor din zona euro, datele arată că atât în Germania, cât şi în Franţa, indicatorul PMI s-a situat în luna iulie sub pragul de 50 de puncte, la 48,7 puncte, respectiv 49,5 puncte. Cifrele semnalează o deteriorare în cazul Germaniei, care în luna iunie afişa un indicator PMI de 50,4 puncte, dar o îmbunătăţire a situaţiei în cazul Franţei, unde indicatorul a crescut cu 1,3 puncte comparativ cu luna iunie.

În timp ce Germania suferă de pe urma performanţelor slabe ale sectorului manufacturier, care nu a reuşit să găsească drumul spre creştere, economia franceză beneficiază de pe urma consecinţelor economice ale Jocurilor Olimpice, subliniază Cyrus de la Rubia.

„Dacă îmbunătăţirea sentimentului de încredere a companiilor în cursul primelor luni ale anului, precum şi o creştere a PIB peste aşteptări în primul trimestru, au susţinut speranţele privind o relansare economică, ultimele evoluţii sunt un adevărat duş rece”, estimează Carsten Brzeski, analist la banca ING. „Nu este vorba de un duş răcoritor într-o zi de caniculă ci mai degrabă un duş glacial într-o zi de iarnă când nu funcţionează căldura”, a remarcat ironic analistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: