Spania a înregistrat cel mai semnificativ declin al nivelului datoriei publice ca procent din PIB

Redacția feb. 17, 2023 0 comentarii
spania steag flag pexels

Nivelul datoriei publice a Spaniei ca procent din PIB a scăzut anul trecut cu peste cinci puncte procentuale, la 113,1%, cel mai semnificativ declin înregistrat vreodată, după ce în pandemia indicatorul a crescut cu peste 20 puncte procentuale, a anunţat vineri Banca Centrală a Spaniei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Datorită creşterii economice solide şi a politicii fiscale responsabile, ne-am depăşit cu mult obiectivul de reducere a datoriei în 2022, cu două puncte procentuale”, a scris ministrul Economiei, Nadia Calvino, pe contul de Twitter.

Creşterea PIB-ului şi colectarea taxelor au fost mai mai puternice decât se estima.

În decembrie, datoria guvernamentală generală a Spaniei se ridica la 1.500 miliarde de euro, arată datele Institutului de Statistică.

La finalul lunii decembrie 2022, nivelul datoriei publice a Spaniei ca procent din PIB era mai scăzut decât nivelul de 116% înregistrat în septembrie. La finalul lunii decembrie 2021 indicatorul era de 118,7% iar la finalul lunii decembrie 2020 era de 117,1%, arată datele publicate de Banca Centrală a Spaniei.

În perioada 2020-2021, majorarea cheltuielilor guvernamentale şi scăderea activităţii economice, în urma pandemiei, au dus la creşterea nivelului datoriei publice a Spaniei ca procent din PIB cu peste 20 puncte procentuale.

Creşterea solidă a economiei, de 5,5% în 2022, a ajutat la reducerea datoriei.

„În pofida contextului complex internaţional cauzat de războiul din Ucraina, economia spaniolă absoarbe impactul extraordinar al pandemiei într-un ritm fără precedent”, a declarat Calvino.

Reglementările fiscale ale UE prevăd protejarea valorii euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale. Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană a propus un ritm individual de reducere a datoriei în urma unor negocieri cu fiecare stat membru UE.

Conform celor mai recente date ale Eurostat, datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 93% din PIB, la finalul trimestrului trei din 2022, în scădere faţă de 94,2% din PIB la finalul trimestrului anterior, în timp ce în Uniunea Europeană datoria s-a diminuat de la 86,4% din PIB la 85,1% din PIB.

La finalul trimestrului trei din 2022, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale ca procent din PIB în rândul statelor membre UE se înregistra în Grecia (178,2%), Italia (147,3%), Portugalia (120,1%), Spania (115,6%), Franţa (113,4%) şi Belgia (106,3%), iar cel mai scăzut în Estonia (15,8%), Bulgaria (23,1%), Luxemburg (24,6%), Danemarca (30,7%), Suedia (33,6%), Lituania (37,3%), Letonia (39,9%), Cehia (45,2%) şi România (47,8%).

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *