Guvernul spaniol va încerca să adopte o lege care va obliga companiile să aloce femeilor cel puţin 40% din locurile din consiliul de administraţie, o cotă similară urmând să fie impusă pentru locurile din cabinetul de miniştri, transmite Bloomberg.
Cota de gen urmează să fie aprobată la reuniunea săptămânală a cabinetului din data de 7 martie, după care va fi trimisă Parlamentului, a anunţat premierul spaniol Pedro Sanchez. Legea va încerca să garanteze că board-urile companiilor vor include cel puţin 40% din “cel mai slab reprezentat gen” şi să asigure că un nivel similar de paritate există în funcţiile de top management, a precizat Guvernul de la Madrid într-un comunicat de presă.
Dacă actul normativ va fi adoptat, regulile se vor aplica tuturor companiilor cotate la bursă, începând cu data de 1 iulie 2024, şi pentru toate companiile cu cel puţin 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 50 de milioane de euro, începând cu data de 30 iunie 2026. De asemenea, Guvernul spaniol va impune o cotă de 40% pentru locurile din cabinet şi va cere ca toate listele partidelor pentru alegeri să includă alternativ candidaţi bărbaţi şi femei.
Premierul Pedro Sanchez a susţinut în repetate rânduri că guvernul său va promova femeile şi 14 din cei 22 de miniştri ai cabinetului, inclusiv toţi cei trei vicepremieri, sunt femei.
Paritatea de gen nu este ceva neobişnuit pentru consiliile de administraţie ale marilor companii spaniole. Comisia pentru supravegherea pieţei de capital din Spania are o recomandare, care nu este obligatorie, pentru firmele listate la bursă, conform căreia cel puţin 40% din locurile din consiliul de administraţie trebuie să fie ocupate de femei. Deşi multe din firmele incluse în principalul indice bursier Ibex-35 respectă deja această cotă, sau sunt aproape, altele sunt cu mult în urmă. Diferenţe mari în ceea ce priveşte paritatea de gen în consiliile de administraţie sunt mai frecvente în cazul firmelor mici care nu fac parte din indicele bursier Ibex-35.
Decizia premierului Sanchez de a adopta o lege care face obligatorie paritatea de gen în consiliile de administraţie ale companiilor este în linie cu directiva emisă anul trecut de Uniunea Europeană, care cere ca astfel de legi să fie adoptate până în 2026 în blocul comunitar. Directiva nu cere însă paritate în ceea ce priveşte poziţiile de top management sau în poziţiile politice.