Spania vrea ca Uniunea Europeană să-i permită să stabilească preţurile pentru energie din surse nucleare sau hidroelectrice, deoarece încearcă să decupleze de gaze costul producerii de electricitate şi să scadă profiturile excepţionale, au declarat pentru Reuters surse din Ministerul Energiei, citate de Agerpres.
Prin reformarea pieţei energiei propusă de Spania se previne ca aceste surse de energie cu costuri mai scăzute de producţie să beneficieze de pe urma preţurilor mai ridicate ale altor resurse, care în prezent stabilesc preţul pieţei.
Comisia Europeană intenţionează să propună în martie o amplă reformare a pieţei electricităţii din blocul comunitar, pentru a reduce impactul preţului gazelor asupra facturilor la energie pentru companii şi gospodării.
În septembrie 2022, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.
Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.
Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.