Stare de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova, după ce Gazprom a respins cererea de reeșalonare de plăți

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reeşalona plata pentru gazele naturale livrate în luna ianuarie, ceea ce a obligat autorităţile de la Chişinău să introducă starea de urgenţă în sectorul energetic, transmite Reuters.

Vicepremierul Andrei Spînu a spus miercuri că Republica Moldova poată să plătească doar 38 de milioane de dolari din factura totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul de la Chişinău a anunţat că va cere joi Parlamentului să introducă starea de urgenţă, ceea ce îi conferă guvernului puterea de a gestiona sectorul energetic, de exemplu prin redirecţionarea livrărilor de gaze dinspre consumatorii industriali spre cei casnici şi utilizarea fondurilor de la buget pentru plata gazelor naturale.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus miercuri că vânzările de gaze naturale ruseşti spre Republica Moldova sunt o problemă comercială între Gazprom şi fosta republică sovietică, adăugând însă că gazele naturale sunt livrate şi trebuie achitate.

“Gazprom ne-a avertizat ieri că dacă nu plătim avansul până la data de 20 ianuarie, va opri livrările de gaze”, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *