Statele UE încep discuțiile privind noile sancțiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei în Ucraina

petrolier Sursa foto: Dreamstime

Statele membre ale Uniunii Europene au miercuri o primă discuţie pe tema unor noi sancţiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firmele chineze şi iraniene şi ar permite reducerea exporturilor în ţări terţe ce încalcă restricţiile comerciale existente, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Discuţiile între ambasadorii UE au început la ora 08:00 GMT (11:00, ora României) şi se anunţă a fi aprinse, potrivit unui diplomat. Adepţii unei linii dure împotriva Rusiei sunt supăraţi că planul nu merge suficient de departe, în timp ce alţii sunt atenţi la deteriorarea relaţiilor lor internaţionale.

Existanţa unor opinii atât de diferite înseamnă că nu se aşteaptă un acord prea rapid, au declarat mai mulţi diplomaţi

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Şefa executivului UE a dezvăluit planul marţi, în timpul vizitei ei simbolice la Kiev, o contrapondere la sărbătorirea anuală de la Moscova a victoriei din al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste, o luptă pe care preşedintele Vladimir Putin o aseamănă de-acum cu invazia sa din Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancţiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricţiilor comerciale impuse deja Rusiei şi au fost concepute “în foarte strânsă coordonare” cu naţiunile din Grupul celor Şapte (G7), organizaţia ce reuneşte cele mai puternice economii democratice ale lumii.

“Dacă vedem că mărfurile pleacă din Uniunea Europeană către ţări terţe şi ajung apoi în Rusia, am putea propune statelor membre să sancţioneze exportul acestor mărfuri. Acest instrument va fi o ultimă soluţie şi va fi folosit cu prudenţă”, a subliniat Ursula von der Leyen. Ea a adăugat că UE va opri tranzitul prin Rusia a unui număr mai mare de exporturi, inclusiv produse de tehnologie avansată şi piese de avion.

Surse diplomatice familiarizate cu propunerea – redactată de Comisia von der Leyen – au declarat că aceasta prevede includerea pe lista neagră a “zeci” de noi companii, inclusiv din China, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan.

Potrivit surselor, noile sancţiuni ar sublinia faptul că petrolierele nu au voie să descarce în largul mării sau să ajungă în porturi cu transponderele GPS dezactivate, o încercare de a contracara încălcarea restricţiilor G7 privind comerţul cu petrol rusesc.

Toate cele 27 de ţări ale UE trebuie să fie de acord pentru ca noile sancţiuni să intre în vigoare în ceea ce ar fi a 11-a rundă de astfel de măsuri ale blocului european de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Ar fi pentru prima dată, însă, când blocul comunitar ar viza China, în urma acuzaţiilor privind rolul Beijingului în război, aspect asupra căruia Ministerul chinez de Externe a avertizat UE.

O sursă diplomatică dintr-o ţară UE cu o atitudine dură faţă de Rusia s-a declarat frustrată că propunerea Comisiei nu a inclus oprirea importurilor de diamante ruseşti sau a cooperării în domeniul energiei nucleare. Persoana respectivă a declarat că pierderile comerciale provocate Rusiei în cadrul actualei propuneri au fost estimate la o valoare de până la 500 de milioane de euro, în timp ce pierderile rundei anterioare de sancţiuni au fost evaluate la 11 miliarde de euro.

De cealaltă parte, o sursă diplomatică dintr-o ţară care critică sancţiunile a declarat că propunerea de a viza ţări terţe va declanşa cu siguranţă o dezbarere încrâncenată între ambasadori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: