Statistica: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 12,4% în primele şapte luni ale anului/ Clădirile rezidențiale au scăzut cu 6,4%

Redacția sept. 20, 2023 0 comentarii
caramida, constructii, muncitor

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 12,4% în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+33,5%), lucrările de construcţii noi (+10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,4%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+33,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,4%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 6,4%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%, în perioada ianuarie – iulie 2023, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+32,4%), lucrările de construcţii noi (+11,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,7%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+32,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,8%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 5,6%.

În iulie comparativ cu iunie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 3,8%, declin evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (-12,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,5%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,9%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-9,9%), clădirile rezidenţiale (-3,2%) şi la construcţii inginereşti (-0,7%).

Pe de altă parte, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în iunie, cu 1,5% faţă de luna anterioară, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+6,3%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,1% fiecare.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+3,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,3%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6%.

Comparativ cu iulie 2022, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 15,8%. Pe elemente de structură, majorări s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+22,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+15,3%).

Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+37,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+7,7%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 15,9% în iulie 2023 faţă de iulie 2022. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+23,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+17,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+15,1%).

Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+37,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+8,1%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 13,4%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *