Statul acceptă o donație de 50.000 de tablete Favipiravir anti-Covid de la Terapia Cluj. Sunt importate din India

Dragoș Damian, Terapia Cluj Sursa foto: Facebook

Statul român acceptă o donație de 50.000 de tablete ale medicamentului antiviral FluGuard de la fabrica Terapia S.A. din Cluj-Napoca, care nu este însă produs local, ci importat din India, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

UPDATE Guvernul României a aprobat astăzi, 28 octombrie 2021, proiectul de Hotărâre privind acceptarea de către statul român, prin Ministerul Sănătății a unei donaţii de medicamente și darea în administrare a acestora, în scopul repartizării către unitățile sanitare care tratează bolnavi de COVID-19. Ministerului Sănătății va repartiza, gratuit, acest medicament în unitățile sanitare care tratează bolnavii de COVID-19.

Reamintim că, luna aceasta, Ministerul Sănătății a reglementat ca Favipiravir să fie eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul FAVIPIRAVIR este recomandat de a fi administrat în formele ușoare și medii de infecție cu noul coronavirus în prima săptămână de boală.

Medicamentele vor intra în posesia statului, care le va ceda Ministerului Sănătății pentru a trata bolnavii de COVID din spitale. FluGuard este denumirea comericală înregistrată pentru România a medicamentului internațional Favipiravir, care a fost folosit cu succes în infecțiile cu virusul gripal, dar și cu Ebola.

„Favipiravir rămâne o alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii de COVID 19, în situația în care toate condițiile menționate pentru administrare în siguranță sunt îndeplinite. El poate fi utilizat în spital și în regim ambulatoriu, dar eliberat prin farmacia cu circuit închis, la recomandarea medicului specializat în cadrul unității sanitare cu paturi”, se arată în fundamentarea HG.

Favipiravir este un antiviral de administrare virală, inhibitor al ARN-ului polimerazei, care a fost  folosit pentru gripă și infecția cu Ebola. Din cauza efectelor teratogene, utilizarea medicamentul a fost autorizată doar pentru situații speciale cu virusuri gripale noi, precizează Ministerul Sănătății. Teratogenia este un termen medical care se referă la formarea și dezvoltarea în uter a anomaliilor care duc la malformații. Un medicament teratogen este un medicament care antrenează o perturbare a dezvoltării embrionare sau fetale atunci când este administrat unei femei gravide.

Acest medicament, ca și celelalte antivirale, ar trebui administrat doar în prima săptămână de când bolnavul a fost infectat, atunci când el este în faza presimptomatică. După aceea, unii pacienți intră în faza simptomatică, care poate avea uneori efecte extreme. În acest caz folosirea antiviralelor are un efect mult redus. De aceea, Favipiravirul trebuie administrat după stabilirea diagnosticului, cât mai precoce în faza simptomatică, în special pacienților cu factori de risc.

Producție locală?

Reprezentanții Terapia Cluj spuneau recent că au cerut acum 6 luni să producă în România medicamentul Favipiravir, un antiviral folosit în spitale pentru tratarea formelor ușoare de COVID, dar că nu au primit niciun răspuns de la Autoritatea Națională a Medicamentului. Președintele instituției, Robert Ancuceanu, susține că nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri: „E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat”.

Dragoș Damian, directorul executiv al producătorului de medicamente Terapia Cluj, acuză Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România că nu i-a răspuns de mai bine de 6 luni la adresa prin care anunța că vrea să producă Favipiravir în România. Un anunț privind intenția de începere a producției a fost făcut chiar în luna mai, potrivit Ziarului Financiar. De partea cealaltă, Robert Ancuceanu, președintele instituției, spune că o astfel de cerere nu a existat, dar că e posibil totuși să fi fost trimisă și rătăcită. În schimb, spune că este problematic medicamentul în sine, deoarece acesta este varianta generică a unui alt antiviral, numit Avigan și realizat în Japonia. Iar acela avea efecte secundare extrem de puternice, susține Ancuceanu.

Favipiravir a fost dezvoltat inițial pentru gripă, dar este folosit și împotriva COVID pe motiv că reduce febra. „Noi am făcut inițial cerere în martie-aprilie și am revenit în iulie. Nu am primit răspuns la solicitarea noastră. Noi putem să aducem într-o lună 60.000 de cutii de favipiravir din import și să îl producem în țară în 6 luni. Este nevoie de așa mult timp pentru că e nevoie de teste-pilot etc. Dar până atunci poate apărea alt medicament, mai bun, cum e cel de la Merck”, spune Damian, citat de Libertatea.

De la data izbucnirii pandemiei, în lume s-au înregistrat peste 240 de milioane de cazuri de COVID și peste 4,9 milioane de decese. În România, bilanțul a ajuns la 1,5 milioane de îmbolnăviri și 43.844 de decese.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: