Statul ajută gospodăriile cu venituri modeste să se conecteze la canalizare. Aproape 90.000 de gospodării vor fi conectate la sistemele de apă şi canalizare printr-un program de 168 de milioane de euro, bani alocați prin PNRR

Tanczos Barna Sursa foto: Facebook Tanczos Barna

Peste 88.400 de gospodării vor fi conectate la sistemele de apă şi canalizare existente, în cadrul programului Prima Conectare, lansat marţi, care beneficiază de 168 de milioane de euro, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Programul a fost lansat la doar o zi după ce a expirat termenul limită până la care oamenii ar fi trebuit să își declare fosele septice la primării. În caz contrar, pot fi amendați cu până la 10.000 de lei. 

Guvernul a  decis în luna mai că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă. Acum, anunță cum îi va sprijini financiar pe cei care nu își permit să plătească o asemenea lucrare.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Am lansat astăzi Programul Prima Conectare, prin care sprijinim conectarea populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente. Programul face parte din investiţiile şi reformele asumate în PNRR privind gestionarea sustenabilă a apei. Am alocat 168 milioane de euro pentru acest program, derulat de AFM. Astfel, peste 88.400 de gospodării vor fi conectate la sistemele de apă şi canalizare existente”, a precizat ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.

Începând de marţi, operatorii de servicii de utilităţi publice, în parteneriat cu administraţiile locale, pot depune cereri de finanţare pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi apă uzată.

“Este un sprijin consistent pentru familiile şi persoanele singure, cu venituri reduse, care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie”, a precizat Tanczos Barna. 

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

De altfel, și în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern din luna mai, se arată că “una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane. Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene. Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind cele mai scăzute dintre țările UE.”

Potrivit Eurostat, un sfert dintre români nu au toaletă în casă, iar România este pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, arată datele publicate de Eurostat în 2020. România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: