Statul cumpără asistență tehnico-economică care să-l ajute în litigiul cu Petrom pe poluarea istorică, aflat pe rol la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Sunt în joc peste 400 de milioane de euro

petrol Sursa foto: Pixabay

Ministrul Mediului a scos la licitație în SICAP un contract de 750.000 de lei pentru servicii de expertiză tehnico-economică, în vederea verificării respectării obligațiilor părților din contractul de privatizare al  Petrom cu referire la poluarea istorică a perimetrelor. Concret, asistența va viza un număr de 34 de depozite (amplasamente) ce fac obiectul unor notificări de pretenții formulate de OMV Petrom reprezentând obiectul dosarului arbitral de pretenții 27367 HBH (c.27421 /HBH), aflat pe rolul Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris (ICC).

În contractul de privatizare Petrom, Anexa H, se prevede că , cu referire la poluarea terenurilor și depozitelor, Petrom va efectua lucrările de decontaminare, apoi va trimite factura statului, pentru compensare. Sistemul la care s-a obligat statul roman are două componente.

  • Pentru o perioadă de 15 ani, statul român este obligat să despăgubească în totalitate compania în legătură cu poluarea anterioară a mediului.
  • Pentru o perioadă de 30 de ani este obligat să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

Petrom cere, în total, circa 400 de milioane de euro pentru lucări făcute și neremunerate. Statul nu a acceptat tot, Petrom a mers la Curtea de la Paris, de unde a obținut, la finalul lui 2020, 66 de milioane de euro. La finalul lui 2020, a obținut de la Curtea din Paris 66 de milioane de euro. Umează alte decizii ale Curții, așa că sumele pot crește.

Revenind la contractul de asistență tehnico – economică, statul vrea de la consultant selectat întocmirea Raportului Inițial, Raportului de Răspuns, Raportului Comun al Experților (dacă e cazul) și participarea la audierile în fața Curții de Arbitraj Internațional de la Paris.

Ofertele se deschid în 7 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de experiența echipei de proiect.

Petrom a fost vândută în 2004 austriecilor de la OMV. Este în prezent cea mai mare companie de petrol și gaze din sud-estul Europei. Deține în concesiune aproape toate resursele de petrol ale țării și circa jumătate din cele de gaz.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *