Gigantul auto Stellantis, afectat de criză, a anunţat miercuri că anticipează o revenire a creşterii veniturilor în 2025, după o scădere puternică a profitului în 2024. Compania multinaţională, care deţine branduri de renume precum Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler şi Peugeot, a raportat un profit net anual de 5,5 miliarde de euro în 2024, în scădere cu 70% faţă de 18,6 miliarde de euro în 2023, transmite CNBC, conform News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Rezultatele financiare au fost sub aşteptările analiştilor, care estimau un profit net de 6,4 miliarde de euro, conform unui consens compilat de LSEG.

Stellantis a declarat că se aşteaptă la o revenire a creşterii profitului şi la o generare pozitivă de numerar în 2025, reflectând începutul unei redresări comerciale şi incertitudinile ridicate din industrie.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Rezultatele au fost publicate în contextul în care compania continuă să caute un nou director executiv, după plecarea bruscă a lui Carlos Tavares, la sfârşitul anului trecut.

Stellantis a precizat că intenţionează să numească un succesor în prima jumătate a acestui an, preşedintele John Elkann conducând un comitet executiv interimar până la ocuparea postului.

Veniturile nete ale companiei au fost de 156,9 miliarde de euro în 2024, în scădere cu 17% faţă de anul precedent, în timp ce marja ajustată a venitului operaţional a fost de 5,5%, situându-se la limita inferioară a ghidajului financiar actualizat al companiei.

John Elkann a declarat că, deşi 2024 a fost un an al contrastelor puternice pentru companie, cu rezultate sub potenţialul aşteptat, Stellantis a atins obiective strategice importante. El a subliniat că a început lansarea de platforme şi produse multi-energie, a demarat producţia de baterii pentru vehicule electrice prin intermediul joint venture-urilor sale şi a lansat parteneriatul internaţional Leapmotor.

Elkann a adăugat că Stellantis este ferm concentrată pe câştigarea cotelor de piaţă şi pe îmbunătăţirea performanţei financiare în 2025. Cu toate acestea, acţiunile companiei listate la Bursa din Milano au scăzut cu 4% miercuri.

La fel ca mulţi dintre rivalii săi, Stellantis a fost afectat în ultimele luni de o serie de provocări, inclusiv probleme de performanţă în America de Nord, o scădere globală a cererii pentru maşini noi şi dificultăţi pe piaţa auto din China, cea mai mare din lume.

În septembrie 2024, Stellantis a emis un avertisment privind profitul, menţionând vânzări mai slabe decât se aştepta în majoritatea regiunilor în a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, compania rămâne optimistă în privinţa redresării în 2025, punând accent pe lansarea de produse inovatoare şi pe parteneriate strategice care să-i consolideze poziţia pe piaţa globală.