STENOGRAME Intermediarul spăgii din dosarul Otopeni pretinde că deține brandurile de țigări Carpați și Snagov. Cum încerca să le vândă în duty-free-urile din aeroport

Țigări Carpați Sursa foto: Facebook / Reclame Vechi Românești 1840 - 1997

Cristian Dumitru Bălan, unul dintre presupușii intermediari ai șpăgii de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni, se lăuda patronului unei firme care administra spațiile comerciale cu faptul că a cumpărat brandul pentru țigările „Carpați” și „Snagov” și insista pentru vânzarea acestora și în magazinele duty-free din aeroport.

Cristian Dumitru Bălan îi spune libanezului Saadeh Hardan, patronul firmei DNATA, că a „luat” brandul țigărilor Carpați de la lichidator, pentru că „îl durea inima”.

El se laudă că are numeroase comenzi și pentru brandul de țigări „Snagov” și că ele „nici n-apucă să ajungă în București”, că sunt cumpărate „instant”.

Libanezul îi sugerează astfel să le vândă și în magazinele duty-free din Otopeni controlate de Cătălin Lăscuț.

Ulterior, Cristian-Dumitru Bălan îi spune libanezului că a adus țigările în cafenelele din Otopeni, că „am băgat la el la acuma la Cătălin”, întrebându-l pe Saadeh Hardan dacă „poate să bage și la el”, la care libanezul răspunde afirmativ.

În altă conversație, Radu Tănăsescu, de asemenea acționar, alături de Lăscuț, în firma Millenium Pro Design SRL, afirmă că știa că Cristian-Dumitru Bălan face țigările. „Am fumat, sunt funny (cu sens de „ciudate”, n.r.) la gust”, le descrie el.

Aceștia aveau discuții și despre cum să vândă țigările, dacă la pachet sau la cartuș.

Reamintim că, după aproape două decenii de absență, brandurile românești de țigarete Carpați și Snagov au revenit pe piață într-o formă stilizată, actualizată și care nu mai păstrează din vechile țigarete decât marca și logoul brandurilor. După cum scria Revista Piața, brandurile se comercializează din luna septembrie în câte două forme fiecare – red și blue pentru Carpați / blue și silver pentru Snagov– iar pentru brandul Snagov sunt în standby alte două variante – Snagov superslims alb/albastru. Pachetele de țigarete Carpați și Snagov sunt expuse la vânzare în retailul tradițional la prețul de 18 lei, așa cum au fost ele înregistrate la Ministerul Finanțelor de compania Retail Plus Services SRL prin documentul cu nr 742459/01 septembrie 2022, cu valabilitate din 5 septembrie 2022.

Context. În dosarul Otopeni, cele două companii interesate de prelungirea contractelor de pe Aeroportul Otopeni erau DNATA, firma cu restaurantele, controlată de libanezul Saadeh Hardan, și Millenium Pro Design, firma care operează duty-free-urile, controlată de Cătălin Lăscuț.

Potrivit DNA, în dosarul Otopeni, un intermediar, Cristian Dumitru Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București pe vremea ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț nici mai mult nici mai puțin decât peste 22 de milioane de euro.

În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că îl ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroportul Otopeni, inclusiv prin intervenții la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a negat pentru G4media.ro că are avea legătură cu această afacere.

Cristian Dumitru Bălan este considerat prieten cu europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Despre Bălan, directorul de la Millenium Pro Design, Radu Tănăsescu, susține că ar fi fost ofițer SIE „din grupul de la Viena de pe vremea lui Băsescu”.

Potrivit ordonanței DNA, Bălan Cristian Dumitru este o persoană despre care se zvoneşte că ar fi făcut parte din serviciile secrete ale României; „Bălan Cristian Dumitru este apropiat de Ivan George Alexandru, având o relaţie naş-fin şi a fost perceput de martor ca având interese comune cu Lăscuţ Cătălin. Bălan Cristian Dumitru i-a relatat martorului că este mai bine dacă cele două contracte de asociere cu CNAB, al Millenium şi al Dnata se prelungesc şi nu se organizează o nouă licitaţie”.

Sursa foto: Facebook / Reclame Vechi Românești 1840 - 1997

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *