Stocarea începe să își facă loc în mixul energetic al României, deși încă în pondere scăzută. Cine operează instalațiile

stocare energie Sursa foto: Dreamstime

Instalații de stocare a energiei erau cotate vineri, 1 noiembrie, cu o producție de 62 de MW în diagrama cu mixul energetic al României prezentată de operatorul de sistem Transelectrica. Este cea mai mare valoare pentru această sursă ce a apărut în datele zilnice ale operatorului de sistem, deși ponderea în total surse de generare a energiei rămâne redusă – 1,2%. Uzual, în aceste zile, producția de energie din România atinge pe medie circa 5.300 – 5.500 de MW zilnic.

Conform datelor publice, ce funcționează acum, ca instalații de stocare, sunt două unități mari, de câte 30 MW, la Câmpia Turzii și Doicești, amândouă operate de Nova Power, una de 7 MW, la Afumați, operată de austriecii de la Megalodon  Storage, și încă una de 6 MW, operată în județul Constanța de celebrul investitor în regenerabile Monsson Group, pe baza soluțiile oferite de producătorul român de baterii Prime Batteries.

Investițiile în instalații de stocare sunt abia la început în România deși acest domeniu reprezintă „prioritatea 0”, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Lucrurile încep să se miște însă ușor-ușor, urmând investiții de dimensiuni mai mari.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Așa cum a relatat chiar ieri Economedia, producătorul de energie electrică Hidroelectrica a scos la licitație un contract de 100,8 milioane lei pentru achiziționarea unei instalații de stocare energie pe baterii Li-Ion cu o putere nominală de 72 MW pentru parcul eolian Crucea Nord, din Constanța, pe care compania îl deține. Această instalație va fi echivalentă cu tot ce este acum funcțional în sector, dublând practic valoarea acestei piețe.

Stocarea este necesară pentru armonizarea producției de energie din surse regenerabile la cerințele pieței, pentru că România are deja investiții de mii de MW în parcuri eoliene și solare, cu alte mii de MW urmând a fi instalați. Principala problemă în acest sector este că producția de energie este discontinuă, putând exista variații mari chiar de la zi la zi, în funcție de vreme, care duc la oscilații nedorite în Sistemul Energetic Național (SEN). Stocarea face ca energia produsă în perioada cu vânt mult sau soare să fie eliberată în SEN pe acalmie de vânt și nor, pentru echilibrarea sistemului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. serios? dar de pierderile din aceste unitati de stocare nu se vb? sau cine le va plati?? sigur consumatorii!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.