Stocul de spaţii industriale a depăşit 5,4 milioane mp în România, în semestrul I

depozit, centru logistic Sursa foto: Pexels

Stocul industrial modern din România a depăşit 5,4 milioane mp, cea mai mare cerere (66%) fiind atrasă de Bucureşti, arată cel mai recent raport întocmit de compania de consultanţă imobiliară Avison Young.

Analiza evidenţiază faptul că, în prima jumătate a anului 2021, au fost închiriaţi aproximativ 350.000 mp de spaţiu industrial şi logistic modern, similar cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriaţi aproximativ 340.000 mp.

De asemenea, cererea susţinută de activităţile de producţie precum şi de industria retail a înregistrat o creştere în prima jumătate a anului 2021, de la 13% în 2020 la 18%, în prima jumătate a anului 2021.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Conform aşteptărilor, cererea din partea sectorului e-commerce a crescut exponenţial – de la aproximativ 3% în 2020, la 9% în S1 2021, conform raportului Avison Young. Bucureştiul a atras 66% din cerere în prima jumătate a anului 2021, în scădere faţă de procentul de 72% înregistrat în 2020. Deva, Timişoara şi Piteşti au atras, de asemenea, o cerere semnificativă”, menţionează sursa citată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ceea ce priveşte gradul de neocupare, scăderea numărului de proiecte speculative de dezvoltare se traduce prin reducerea decalajului dintre cerere şi ofertă, care, împreună cu faptul că dezvoltatorii încearcă să umple clădirile existente, duc la un trend descendent al gradului de neocupare.

La nivel general, gradul de neocupare al stocului industrial din România este de 6%, în timp ce în Bucureşti a ajuns la 7,1%, relevă raportul Avison Young.

Totodată, experţii se aşteaptă ca stocul logistic modern să continue să se extindă, fiind în continuare mult potenţial pentru creştere şi, de asemenea, să vadă noi dezvoltatori internaţionali intrând pe piaţa din România în viitorul apropiat. „De asemenea, valoarea chiriilor rămâne stabilă, deoarece contextul generat de criza materialelor de construcţie contrabalansează presiunea descendentă asupra chiriilor”, se menţionează în document.

În plus, consultanţii au observat că, în privinţa cerinţelor venite din partea chiriaşilor pentru spaţiile industriale şi logistice, acestea devin din ce în ce mai specifice, orientate spre consumul redus de energie electrică: izolare optimizată, iluminat, staţii de încărcare pentru vehicule electrice etc.