Fostul premier Theodor Stolojan susţine că dacă Guvernul doreşte să reducă cheltuielile are la dispoziţie 75 de miliarde de lei pentru anularea unor privilegii fiscale, precizând că dacă nu toate, atunci jumătate dintre acestea pot fi anulate.
El a menţionat că sunt grupuri profesionale care nu plătesc impozit pe venit şi nici contribuţiile de asigurări de sănătate.
Stolojan a fost întrebat miercuri, la Prima News, care este soluţia mai bună: impozitarea cu cotă unică sau impozitarea progresivă. “Noi avem o sursă de a mări încasările la buget, de fapt, două surse importante de a mări încasările la buget fără a intra pe sistemul progresiv. În bugetul pe anul 2023 există un calcul făcut de Ministerul Finanţelor al tuturor reducerilor de impozite faţă de cotele generale, în sumă de 75 de miliarde de lei, reprezentând 4,8 la sută din Produsul Intern Brut al României. Deci, dacă într-adevăr Guvernul doreşte să reducă deficitul sau să mărească veniturile, să reducă cheltuielile cu acea sumă în final de 20 de miliarde pentru a asigura reducerea deficitul bugetar prevăzută pe acest an, iată, are la dispoziţie 75 de miliarde şi să anuleze din privilegiile fiscale. Nu o să poată să anuleze toate aceste 75 de miliarde ,dar măcar jumate din ele se pot anula. Despre ce discutăm aici? Păi, iată avem grupuri profesionale care nu plătesc nici impozit pe venit, nu plătesc nici contribuţiile de asigurări de sănătate”, a explicat Stolojan.
El a precizat că a doua mare sursă de venit o reprezintă reducerea evaziunii fiscale.
“A doua sursă mare, evident, este evaziunea fiscală. Luptăm în continuare să digitalizăm instituţii fiscale, alte instituţii din România, care, din păcate, au rămas în urmă în acest domeniu. Deci avem de unde să asigurăm reducerea deficitului bugetar prevăzută pentru acest an”, a mai declarat Theodor Stolojan.