Străinii se înghesuie să cumpere case în Turcia, pe fondul deprecierii lirei

Lira turceasca piabay.com

Contractele de achiziţii de locuinţe în Turcia de către cetăţeni străini au atins un număr record în luna noiembrie, arată datele oficiale publicate marţi, după ce deprecierea lirei turceşti a ieftinit casele pentru cei care le-au cumpărat cu valută, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a anunţat că 7.363 de locuinţe au fost vândute cetăţenilor străini în luna noiembrie a acestui an, în creştere cu aproape 50% în ritm anual, în condiţiile în care vânzările totale de locuinţe au crescut cu 59% în ritm anual, până la 178.814 proprietăţi.

“Oamenii care caută o locuinţă ca mijloc pentru a se proteja de inflaţie au fost cei care au dus la această creştere dramatică a vânzărilor în luna noiembrie”, a declarat Makbule Yonel Maya, manager la firma TSKB Real Estate Appraisal.

Lira turcească a atins luni un minim istoric, de 14,99 lire pentru un dolar, iar de la începutul anului şi până în prezent moneda turcească a pierdut jumătate din valoare.

În total, străinii au cumpărat peste 50.000 de locuinţe în Turcia în primele 11 luni ale acestui an, în creştere cu aproape 40% în ritm anul. În schimb, vânzările totale de locuinţe în primele 11 luni au scăzut cu 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Altan Elmas, preşedintele unei asociaţii a dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari, a estimat că intrările de valută generate de vânzările de locuinţe s-au situat la 8,5 miliarde de dolari în primele 11 luni, depăşind orice aşteptări.

“Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la finele anului”, a spus Elmas.

Cele 7.363 de locuinţe vândute străinilor în noiembrie reprezintă cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice. De departe, cei mai importanţi cumpărători de locuinţe din Turcia au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Cea mai populară zonă pentru vânzarea de locuinţe la străini a fost Istanbulul, cu 2.922 de proprietăţi în luna noiembrie, urmată de staţiunea Antalya şi capitala Ankara.

Datele statistice mai arată că numărul de credite ipotecare încheiate în luna noiembrie a crescut cu 61% în ritm anual, până la 39.366, acestea fiind responsabile pentru 22% din totalul achiziţiilor de locuinţe încheiate în noiembrie.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut în mod public reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară, pentru stimularea noului său program economic bazat pe exporturi şi credite, în pofida unei inflaţii care a trecut de 20% şi a criticilor exprimate de economiştii şi politicienii din opoziţie.

piabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *